2010-02-01

Україна. Проведено нараду з проблемних питань водокористування Житомирщини

Житомирщина в порівнянні з іншими регіонами України недостатньо забезпечена водними ресурсами. Потенційні запаси поверхневих вод в області становлять лише 1,2 км3, іншими словами, на 1 жителя Житомирщини припадає 0,88 тис. м3 води. За міжнародною класифікацією до середньо забезпечених регіонів належать ті, в яких на 1 жителя припадає 6,19 тис. м3 води.

Слід мати на увазі, що забезпечення водними ресурсами населення  і галузей економіки в основному відбувається за рахунок використанням води з поверхневих водних об’єктів. Такої води використовується 89% від потреби, а підземної  - лише 11%.

Забір води з поверхневих джерел здійснюється з р. Тетерів для забезпечення м. Житомира, з р. Гнилоп’ять – м. Бердичева, з р. Уж – м. Коростеня, з р. Случ – м. Новоград – Волинський, з р. Ірша – м. Малин, смт. Іршанськ та смт. Нова Борова. Всі 7 підприємств, які здійснюють поверхневих водозабір мають дозволи на спеціальне водокористування та ліцензовані.     

Враховуючи важливість для Житомирщини питань раціонального, невиснажливого використанням водних ресурсів, Державною екологічною інспекцією в Житомирській області  28 січня 2010 року проведено нараду в Обласній державній адміністрації щодо проблемних питань водокористування. На нараді обговорювалися питання економного використанням водних ресурсів, забруднення та використанням підземних вод.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України