2009-06-01

Україна. Протидія незаконному видобутку бурштину на Рівненщині

28 травня 2009 року відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо незаконного видобутку бурштину в Сарненському та Дубровицькому районах Рівненської області. Участь у засіданні взяли представнки Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області, Державної екологічної інспекції в Рівненській області, правоохоронних органів, органів виконавчої влади, ЗМІ.

На виїзному засіданні були обстежені місця незаконного видобутку бурштину в Сарненському (поблизу селища Клесів, урочище „Азалія”) та Дубровицькому районах. При детальному вивченні проблеми, його учасники дійшли висновку, що дане питання не можливо вирішити лише контролюючими методами, необхідно внести відповідні зміни до законодавчих актів.

29 травня 2009 року проведено засідання Комітету, представників міністерств та відомств, органів виконавчої влади, представників посольства Польщі в Україні  при ДП „Бурштин України” щодо стану та перспективи проведення геологорозвідувальних робіт, видобутку і переробки бурштину сирцю у Прип’ятському бурштиноносному басейні. На засіданні були розглянуті питання щодо прийняття нових нормативних документів з визначення порядку здійснення одноосібного та артільного видобутку бурштину з обов’язковим  проведенням рекультивації земель на цих територіях, про відповідальність за незаконну розробку корисних копалин, їх скупку, збут та зберігання, а також питання щодо ефективної протидії незаконному видобутку бурштину тощо.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України