2007-09-24

Україна. Проходить конференція "Моніторинг небезпечних геологічних процесів"

20 вересня розпочала роботу VIII міжнародна конференція «Моніторинг небезпечних геологічних процесів та екологічного стану середовища», організатором якої є геологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В конференції беруть участь понад 180 учасників з 42 організацій різних країн близького зарубіжжя, а також Великобританії.

Конференція триватиме до 22 вересня включно. Окрім двох пленарних засідань, на яких учасники зібрання розглянуть загальні проблеми та підіб`ють підсумки роботи конференції, обговорення доповідей проходить в п`яти секціях:

• Сейсмоакустичний моніторинг – сейсмологія, сейсморозвідка, ВСП, акустичний каротаж, акустичне просвічування;
• Електромагнітний моніторинг – геоелектрика, електророзвідка, електричний каротаж, електромагнітне просвічування;
• Сучасні технології геофізичного моніторингу геодинамічних процесів і екологічно небезпечних об`єктів;
• Геофізика педосфери;
• Моніторинг надрокористування та геоiнформацiйнi технології в задачах моніторингу.

За словами декана геологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергія Вижви, конференція не втрачає своєї актуальності, географія учасників наукового заходу щороку розширюється, позаяк конференція сприяє обміну досвідом у вирішенні багатьох прикладних завдань.
«Конференція є достатньо актуальною у зв`язку з погіршенням екологічної ситуації на території України, з інтенсифікацією цілого ряду таких небезпечних геологічних процесів, як карсти, зсуви, провали, просідання, підтоплення.

Так, зокрема, на минулій конференції ми поставили завдання про необхідність удосконалення державних будівельних норм. На сьогоднішній момент уже затверджені державні будівельні норми, що спираються на наші рекомендації з приводу врахування небезпечних геологічних процесів на території України. Це одна актуальна робота.

Також за рішенням нашої конференції розпочалось створення системи моніторингу за небезпечними геологічними процесами на території Київської агломерації. Вже розроблена електронна база даних, відкрите бюджетне фінансування на цю тематику, і ми ставимо ряд цікавих питань і завдань перед органами влади», – зауважив на відкритті конференції декан геолфаку КНУ.

«Вісім років, які підряд збирається дана конференція, показали, що вона може давати дуже розумні, хороші, правильні поради. Для прикладу, кілька років тому розглядалося питання про стан небезпеки, який таїть в собі зона Чорнобиля, про можливі сейсмічні впливи на її території тощо. У результаті цього були отримані дані, на основі яких, як відомо, днями було укладено договори щодо створення безпечного конфайнменту над четвертим зруйнованим реактором», – додав заступник директора Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна Олександр Кендзера.

Продуктивний горизонт