2010-08-12

Україна. Порушення права державної власності на воду та на надра виявлено під час перевірки Хоростківського міського комунального підприємства «Комунальник»

Порушення права державної власності на воду та на надра виявлено інспектором Державної екологічної інспекції в області під час перевірки Хоростківського міського комунального підприємства «Комунальник», проведеної за зверненням Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Враховуючи, що під час попередньої перевірки, у березні 2010р., на даному комунальному підприємстві було виявлено порушення вимог природоохоронного законодавства у частині охорони і раціонального використання водних ресурсів, особливу увагу держінспектор звернув на усунення виявлених порушень.

Раніше було встановлено, що підприємство спеціалізується на наданні послуг водопостачання населення, установ, організацій, здійснює забір підземних вод. Проте, основний напрям діяльності (видобуток підземних вод для подальшої реалізації) відбувається за відсутності дозволу на спецводокористування. Термін дії дозволу закінчився 01.01.2010р., з того часу користування підземними водами здійснювалося без необхідної документації. За порушення вимог природоохоронного законодавства керівника притягнуто до адмінвідповідальності, а підприємству пред’явлено претензію для відшкодування завданих державі збитків на суму близько 120 тис.грн.

Цього разу, у ході перевірки з’ясовано, що дозвіл на спецводокористування підприємство отримало у травні ц.р., а до цього продовжувало забір підземних вод, чим завдало збитків на суму близько 105 тис.грн. Крім того, на підприємстві неналежним чином ведеться облік водоспоживання, адже два з трьох водозаборів не обладнані водомірними приладами.

Таким чином, за результатами перевірок, сума розрахованих за час діяльності без дозволу збитків загалом склала близько 225 тис. грн.

За виявлені порушення керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності, видано припис отримати необхідні дозвільні документи та обладнати свердловину водовимірювальним пристроєм.

Матеріали перевірки направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури та Управління СБУ у Тернопільській області для вжиття заходів відповідно до компетенції.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України