2007-10-02

Україна. Понад 10 млн гривень спрямувала столична влада 2007 року на охорону навколишнього середовища

Понад 10 млн. 179 тис. грн. виділила нинішнього року київська влада на реалізацію комплексних заходів з охорони навколишнього середовища. Завдяки ініціативі київського мера Леоніда Черновецького, чимало коштів вдалося залучити й з інших джерел фінансування. Наприклад, як повідомив перший заступник голови КМДА Денис Басс, інвестиції у сумі 1 млн. 300 тис. грн. вдалось спрямувати на будівництво очисних споруд дощової каналізації житлового масиву «Оболонь».

За словами Дениса Яковича, для очищення повітря профільні служби оснащували комунальний транспорт міста спеціальними приладами для зменшення викидів шкідливих речовин у відпрацьованих газах:

– На київських автобусах комунальної форми власності уже встановлено близько 260 каталізаторів палива і цей процес триває. Ми модернізували 4 стаціонарні пости, які контролюють рівень забруднення атмосферного повітря. Як відомо, облаштовано їх у районі Бесарабської і Московської площ, площі Перемоги та по вул. Попудренка. Причому пости надають необхідну інформацію в автоматизованому режимі.

Крім того, цього року введено в експлуатацію автоматизований стаціонарний пост спостереження за станом атмосферного повітря на Харківському житловому масиві по вул. Ревуцького (між будинками 30/1 та 36/2) і закінчуються роботи з встановлення такого посту на Троєщині.

Як повідомили в Управлінні охорони навколишнього природного середовища, закінчено розробку та впроваджено в ручному режимі  спалювання твердих побутових відходів у котлоагрегатах філіалу «Завод «Енергія» Київенерго» з досягненням мінімальних значень хімічного недопалу. Підготовлено робочу документацію й на автоматизацію спалювання твердих побутових відходів на названому підприємстві, яку буде впроваджено разом із введенням системи хімічного очищення димових газів.

– За розпорядженнями Леоніда Черновецького, в столиці нинішнього року активно велась природоохоронна діяльність за усіма напрямками: ми очищали пляжі та водойми, облаштовували нові парки та реконструювали старі, – зауважив Денис Басс. – Сьогодні, скажімо, розпочався осінній місячник з благоустрою, під час якого плануємо висадити понад 23 тисячі дерев і майже 31 тисячу кущів. Щоправда, в деяких випадках фахівці не встигають своєчасно затвердити проектну документацію чи завершити відповідні тендери, адже ми не можемо жертвувати якістю робіт заради виконання плану. Проте, виділені з міського бюджету кошти не «пропадуть», а так само підуть на природоохоронні заходи.

Наприклад, є пропозиція перекинути невикористані кошти на очищення та благоустрій каскаду озер житлового масиву Райдужний, а також Русанівської затоки. Крім того, як наголосили в Управлінні охорони навколишнього природного середовища, цього року 1 млн.17 тис. грн. було передбачено в міському бюджеті як резерв на здійснення природоохоронних заходів. Які саме – вирішуватимуть депутати Київради: відповідний проект буде запропоновано їх увазі на одному з найближчих пленарних засідань.

Київська Мiська Державна Адмiнiстрацiя