2009-11-16

Україна. Підприємство здійснювало забір підземних вод без спецдозволу на користування надрами та без дозволу на спеціальне водокористування

У ході перевірки, проведеної у липні 2009р. за дорученням Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури з’ясовано, що свою діяльність ТОВ “Гусятинська ПМК” розпочало 01.04.2009р., зайнявши “спустілу нішу” збанкрутілого комунального підприємства. Проте, для надання послуг водопостачання населення, підприємств, установ і організацій селища Гусятин підприємство здійснювало забір підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами та без дозволу на спеціальне водокористування.

Тоді, за порушення ст.ст. 16, 19 Кодексу України “Про надра” та п. 9 ст. 44 Водного Кодексу України, до адміністративної відповідальності було притягнуто відповідальну особу підприємства, а керівнику видано припис отримати необхідну дозвільну документацію.

Збитки, завдані державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів склали 2964,85 грн.

Повторною перевіркою, проведеною у листопаді 2009р., встановлено, що виданий припис керівником не виконаний, а підприємство і надалі здійснює забір підземних вод без відповідних дозволів.

Цього разу розмір завданих державі збитків збільшився у сотню разів, адже з 24.08.2009р. набрала чинності “Методика розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів”, зареєстрована у Міністерстві юстиції України 14.08.2009р. за № 767/16783. Згідно п. 9.1 якої до формули розрахунку розміру відшкодування збитків, обумовлених використанням водних ресурсів без дозволу на спеціальне водокористування, введено коефіцієнт 100. Отже, внаслідок самовільного водокористування ТОВ “Гусятинська пересувна механізована колона” державі завдано збитків на суму 522,283 тис. грн.

Матеріали перевірки передані до Управління СБУ в області та Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України