2008-11-24

Україна. Перевірено ГПУ «Харківгазвидобування»

Державною екологічною інспекцією в Харківській області проведено перевірку дотримання ГПУ «Харківгазвидобування» вимог природоохоронного законодавства. У результаті перевірки встановлено, що порушено чинне законодавство в частині використання земель за цільовим призначенням, а саме: ділянка сільськогосподарського призначення загальною площею 2,16 га використовується підприємством для потреб нафтогазової галузі. Відповідно до ст.35 Закону України «Про охорону земель» власники, землекористувачі та орендарі земельних ділянок при здійсненні господарської діяльності зобов’язані забезпечувати використання земельних ділянок за цільовим призначенням. Зміна цільового призначення даної території не проводилася, правовстановлюючі документи посвідчують її цільове призначення саме для господарських потреб, будь-які правові підстави для використання землі з метою промислової розробки родовища корисних копалин відсутні. Розмір шкоди, завданої ГПУ «Харківгазвидобування» внаслідок використання земель не за цільовим призначенням склав 82 022 гривень. Підприємство відмовилося добровільно відшкодувати збитки, відповідно до чого було направлено позовну заяву до Господарського суду Харківської області. Дана справа розглядалася судом з продовженням строку розгляду протягом 3 місяців, у результаті 13 листопада 2008 року Господарським судом Харківської області було винесено обґрунтоване рішення, яким позовні вимоги були задоволені в повному обсязі та вирішено стягнути з відповідача 82 022 гривень шкоди, нанесеної державі внаслідок нецільового використання земельної ділянки. На даний момент відповідачем готується для подання апеляційна скарга на рішення суду.

У зв’язку з обставинами, які виникали під час розгляду справи у першій інстанції у Державної екологічної інспекції в Харківській області виникають побоювання та підозри, що відповідачем будуть задіяні всі наявні адміністративні, матеріальні та політичні важелі впливу на Харківській апеляційний господарський суд з метою скасування законного та обґрунтованого рішення Господарського суду Харківської області.


Довідка: Газопромислове управління (ГПУ) «Харківгазвидобування» – одне з чотирьох видобувних підприємств дочірньої компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України».

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України