2007-10-19

Україна. Основний бурштиноносний район України досліджений на 20-30%

Як повідомив учора у своїй доповіді на І міжнародній конференції «Український Бурштиновий світ» директор Інституту геологічних наук НАН України та голова наукового комітету конференції Петро Гожик, нині  основні запаси бурштину України зосереджені в правобережній частині Полісся – Прип`ятському бурштиноносному басейні (північна частина Волинської, Рівненської, Житомирської і Київської областей). Наразі тут виявлено 44 бурштинопрояви і ряд родовищ – Клесівське, Вільне та інші, на яких частково ведеться видобування бурштину державним підприємством «Бурштин України» і нелегально місцевим населенням та несанкціонованими бригадами. Останні спричиняють виснаження надр та наносять величезну шкоду природі Полісся.

«На даний час геологорозвідувальні роботи проводяться в західній частині Прип`ятського бурштиноносного басейну, на території якого виділяють три бурштиноносні зони: Клесівсько-Пержанська – 567,8 т запаси, Дубровицько-Володимирецька – 893,9 т, Маневицько-Зарічненська – 12,8 т.

Запаси захищені тільки по двох родовищах:

• Клесівське (1990р. – категорія С1 – 75 100 кг, С2 – 28 700 кг), залишок запасів на 01.01.07 р. складає: запаси категорії С1- 53 487,17 кг/ С2 – 28 700 кг;
• Вільне – (1990р. – категорія С2 – 19 642,32 кг), залишок запасів на 01.01.07 р. складає – 12 343 кг.

Промислове видобування бурштину нині здійснюється лише на Клесівському родовищі», – поінформував П.Гожик.

Водночас, за словами головного геолога ПДРГП «Північгеологія» Василя Приходька, Прип`ятський бурштиноносний басейн оцінений на сьогоднішній день усього лише на 20-30%. Це вселяє надію на збільшення обсягів як прогнозних, так і розвіданих запасів бурштину на території України, а відтак розширює перспективи розвитку різних сфер застосування бурштину.

«Я думаю, що ми сьогодні десь на початковій стадії практичного можливого використання бурштину як такого і в сільському господарстві, і в медицині тощо.
Я вважаю, що запасів цілком достатньо аби розвивати напрямки використання українського бурштину, навіть з таких позицій, що на сьогодні родовище Клесів є другим у світі по запасам. Першим можна вважати родовище в районі Калінінграда, а другим – родовище Клесів.

Так що запаси, майбутні запаси, а на сьогодні ресурси, цілком вселяють оптимізм, що цю справу необхідно розвивати», – відзначив В.Приходько у коментарі «ПГ».

Продуктивний горизонт