2009-05-29

Україна. Обсяги видобутку газового конденсату на Полтавщині зменшилися на 2%, нафти – на 15,3%

Обсяги видобутку газового конденсату на Полтавщині зменшилися на 13 тис. тонн (2%), нафти – на 79 тис. тонн (15,3%). У той же час природного газу стали видобувати більше на 324 млн. м (4%).  Про це говорили сьогодні на колегії в облдержадміністрації. Зазначалося, що останнім часом суттєво зменшилися обсяги фінансування пошуково-розвідувальних робіт з державного бюджету – до 15,5 млн. грн. Це лише 9% від загального обсягу фінансування зазначених робіт. Зате фінансування геологорозвідувальних робіт зросло у чотири рази. Продуктивних свердловин в області побільшало: у 2006 році було 683, у 2008 році – 712.

З цього приводу начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Тарас Ткаченко сказав: «У геологію кошти треба вкладати сьогодні, а прибуток від цього можна буде отримати лише у майбутньому». Укладати кошти у невідоме майбутнє охочих не багато.

Основними причинами зменшення обсягів видобутку називають: виснаженість існуючих родовищ, відсутність перспективи нафтогазоносних ділянок, погіршення фінансово-економічного стану підприємств галузі та недосконалу нормативно-правову базу.

ОКІА "Новини Полтавщини"