2007-10-19

Україна. Обсяг нелегального видобутку бурштину значно перевищує обсяг легального

Нині в Україні на 1 кг легально видобутого бурштину припадає 7 кг видобутого нелегально. Таку прикру статистику озвучив учора в ході І міжнародної конференції «Український Бурштиновий світ», що проходить 18-19 жовтня у Києві за сприяння Міжнародного благодійного фонду «Українська родина», голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук.

«З такими пропорціями ми далеко не заїдемо. Вірніше, ми дуже швидко дійдемо до того, що наші родовища будуть вичерпані, але ми не будемо мати того результату, на який би могли розраховувати. Тому що нелегально видобутий бурштин сьогодні не може бути скуплений в Україні офіційно: немає такого механізму, він не може бути перероблений в Україні офіційно: відсутній такий механізм. І все, що йому залишається, цьому нелегально добутому бурштину, це контрабандним шляхом через Прибалтику, через Литву зокрема, або напрямки потрапляти в Польщу. Ми можемо радіти, що цей бурштин не був спалений в печі так, як це відбулося б 50 років тому, але нас вже сьогодні не може тішити те, що він пішов з України і для України він втрачений назавжди. Він не втрачений для людства і Слава Богу! Тому що поляки цінують бурштин, вони розуміють, що це таке, але для нас він втрачений, тому що він міг би бути тут і він міг би бути використаний і для наукових досліджень, і для виробництва виробів високого мистецтва, вже не кажучи про біжутерію, про те, що просто повинно тішити і радувати наших українських жінок тут у нас в Україні. Нелегальне, нецивілізоване добування бурштину сьогодні в Україні наносить збитки. І, крім прямих збитків, які можна обраховувати втратами від видобутого, але необробленого і не принісшого користі нашій скарбниці каменю, ми можемо говорити про інші, про опосередковані збитки. Адже нелегальні добувачі бурштину не опікуються проблемами рекультивації, екології. Після них залишається місячний ландшафт», – відзначив В.Матчук.

На думку голови Рівненської ОДА, варто якнайскоріше створити умови для людей, які хочуть видобувати бурштин, аби вони могли старательським способом офіційно видобувати бурштин, здавати його державі, отримувати від цього доходи і бути свідомими громадянами своєї країни, а не потенційними злочинцями, якими вони є сьогодні.

«Старательство не в Україні придумано, – зауважив губернатор Рівненщини – воно діяло і продовжує діяти в багатьох країнах світу. Інша річ, що ми не можемо віддавати старателям великі родовища зі значною глибиною залягання бурштину. Такі родовища нам потрібно розробляти лише і виключно промисловими методами з обов`язковою умовою рекультивації. Невеликі, малоперспективні родовища, на мою думку, ми повинні віддати старателям. Але це потребує законодавчого врегулювання».

Проведення подібних конференцій, за словами пана Матчука, свідчить про те, що увага до бурштину і обговорення проблем, пов`язаних з використанням бурштину, виходять за межі однієї області та вселяє впевненість у тому, що усі згадані проблеми будуть вирішені. Адже якщо зараз не подбати про раціональне використання покладів поліського бурштину, то наступним поколінням нічого не дістанеться.

Продуктивний горизонт