2010-11-10

Україна. Нову редакцію Кодексу України «Про надра» подано на повторне погодження до зацікавлених міністерств і відомств

З метою поліпшення інвестиційного клімату в надрокористуванні Державною геологічною службою розроблено та надано на перепогодження до усіх зацікавлених міністерств і відомств нову редакцію Кодексу України «Про надра», повідомив заступник голови ДГС Дмитро Гурський на засіданні колегії Держгеолслужби 4 листопада. Відтак законопроект буде подано на розгляд Уряду.

Проект кодексу уточнює та суттєво удосконалює завдання законодавства про надра, принципи державної політики у сфері користування надрами, основні вимоги щодо державного обліку надр, особливості реалізації прав власності на надра.

Новий кодекс ґрунтовно висвітлює повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування в цій сфері, особливості та порядок набуття прав на користування надрами.

Особливу увагу в проекті приділено визначенню вимог щодо видобування корисних копалин, охорони надр, організації державного контролю і нагляду у сфері використання і охорони надр.

З-поміж інших новацій проекту – створення надійного захисту соціальних, економічних, екологічних інтересів народу України та користувачів надр, а також введення сучасних правових механізмів у цій сфері.

Нагадаємо, що чинний Кодекс України «Про надра» затверджено ще 1994 року. За дорученням Кабміну 2001 року розпочалася робота над удосконаленням кодексу. 7 вересня 2004 року Верховна Рада розглядала проект нового КУ «Про надра», однак парламентарії відмовилися підтримати документ навіть у першому читанні.

Державна геологічна служба України