2008-04-22

Украина. Необхідно провести додаткове розслідування на шахті ім. Засядька – американський експерт

Необхідно провести додаткове розслідування для з’ясування обставин вибуху на шахті ім. Засядька – американський експерт Джордж Оул.

«Необхідно провести додаткове розслідування для з’ясування обставин, що призвели до першого вибуху, зокрема визначити місця, джерела та причини накопичення метану. Необхідно визначити головну причину (або причини) аварії для того, щоб вжити відповідні заходи», - зазначив у своєму звіті із розслідування вибуху на вугільній шахті ім. Засядька гірничий інженер зі Сполучених Штатів, експерт Джордж Оул.

Американський фахівець з шахтної безпеки також висловив жаль, що не можна дослідити затоплені  на даний час аварійні 13 східну та 13 західну лави. При цьому він відзначив, що у звітах двох груп спеціалістів (українських і російських) існують деякі розбіжності у висновках. Зокрема, МАКНДІ припускає, що перший вибух стався у конвеєрному штреку 13-ї східної лави. Водночас, російські експерти вважають найбільш вірогідним місцем вибуху центральну частину пласта, неподалік прохідницького забою 14-го західного конвеєрного штреку.

У своєму висновку, Джордж Оул рекомендував провести нове розслідування для визначення головної причини (причин) аварії, після того, як буде забезпечено доступ до аварійних ділянок.

"Держгірпромнагляд України"