2008-10-03

Україна. Науково-технічна рада Мінвуглепрому підтримала необхідність створення держпідприємства "Шахтоуправління "Центральне"

2 жовтня 2008 року, під головуванням Міністра В. І. Полтавця відбулося засідання науково-технічної ради Міністерства вугільної промисловості України.  Вирішувалося ряд питань щодо розв’язання організаційно-технічних проблем, пов’язаних із покращенням діяльності вуглевидобувного комплексу держави. 

У цьому ряду першим питанням порядку денного науково-технічної ради розглядалася доцільність утворення державного підприємства «Шахтоуправління «Центральне».

Необхідність такого формування продиктована самим життям. За наполяганням Міністра Віктора Полтавця в галузі здійснено інвентаризацію об’єктів виробничої інфраструктури і активів державних підприємств, шахт, віднесених до так званої третьої групи. Фактично здійснюються заходи щодо можливості відновлення роботи копалень, які не використовувалися, а мають всі можливості для видобутку вугілля. Котрі були закинені недбайливими господарями.

Як справедливо стверджує Міністр В. І. Полтавець, значно легше відновити виробництво на  шахті, яка нині не використовується, а ніж побудувати нову копальню.

Крім того, щодо необхідності створення нового шахтоуправління  є й інша важлива причина. Головним осередком нового державного підприємства має стати відновлення роботи на шахті імені Карла Маркса державного підприємства «Орджонікідзевугілля». Тієї копальні, де на початку цьогорічного літа (8 червня) стався потужний вибух газоповітряної суміші, загинули люди. Тоді вперше в історії України рятувальникам вдалося підняти живими на поверхню більшість шахтарів, заблокованих під землею.

Коли вивчилися  обставини і причини підземної катастрофи, багато фахівців, навіть учених ставили під сумнів можливість продовження роботи на копальні. Міністр В. І. Полтавець, тривалий час особисто очолюючи хід пошуково-рятувальних робіт на копальні, добре вивчив особливості роботи колективу шахтарів, перспективи копальні. Він ще в червні чітко і однозначно заявив, що роботу на шахті імені Карла Маркса необхідно відновити.

Висновок керівника Мінвуглепрому збігся із побажаннями трудового колективу копальні, де до аварії трудилося 1278 гірників. 

Отже, однією з важливих обставин створення державного підприємства «Шахтоуправління «Центральне» є якраз можливість відновлення робіт на шахті імені Карла Маркса. До цієї копальні в структурі нового ДП буде приєднано шахти імені Ю. Гагаріна та Д. Коротченка, які нині знаходяться в складі копалень третьої групи. Вони і складуть кістяк державного підприємства.

Як з’ясували фахівці Мінвуглепрому, на всіх трьох шахтах збереглися життєздатні трудові колективи. Не важко буде відновити і виробничу інфраструктуру. Шахта імені Ю. Гагаріна цікава, приміром, тим, що з її пластів можна видобувати одне з краще в Україні за якісними характеристиками коксівне вугілля марки «К». Підрахунок спеціалістів показує, що вже через місяців-півтора копальня зможе щодоби видавати «на-гора» не менше 400 тонн твердого палива. Подібна ж ситуація і на шахті імені Д. Коротченка. Та лише різниця, що тут видобуватимуть на перших порах по 200-250 тонн щодоби вугілля марки «Ж». Але найважливіше, що за розрахунками фахцівців, уже 1 грудня нинішнього року з’явиться змога запустити вугільні конвеєри з підземною продукцією колишньої шахти імені Карла Маркса.

Представляючи проект створення нового державного підприємства, радник Міністра М. О. Алишев на засідання науково-технічної ради казав:

- Створивши ДП «Шахтоуправління «Центральне», ми маємо змогу до Нового року наростити потужність цього виробничого комплексу до тисячі тонн вугілля щодоби. За рахунок реалізації цієї продукції ми зможемо покривати затрати на оплату праці трьох структурних підрозділів, на матеріально-технічні затрати і крім цього заощаджувати щомісячно до двох мільйонів гривень…

- Справді, - погодився з цим висновком Міністр В. І. Полтавець, - вигод тут декілька. Перша та, що відновивши роботу трьох шахт, ми використовуємо на це наші внутрішні резерви, без використання державних ресурсів. Друга – ми створюємо додатково близько трьох тисяч робочих місць. Заробітна плата шахтарям буде зароблятися самими гірниками, а не видаватися з бюджету як милдостиня. Третя – ми нарощуємо виробництво так необхідного для розвитку держави коксівного вугілля. Четверте полягає в тому, що створення державного підприємства «Шахтоуправління «Центральне» дасть змогу за рахунок реалізації видобутого вугілля значно знизити навантаження на бюджет для потреб реструктуризації.

Виконання обов’язків директора ДП «Шахтоуправління «Центральне» покладено на С. В. Кулинича. Апарат управління державного підприємства розміститься в Єнакієвому, на колишній шахті імені Карла Маркса.

Науково-технічна рада Мінвуглепрому розглянула бізнесплани і дала згоду на відновлення робіт і видобутку вугілля на шахтах «Путилівська» та  «Тернопільська». Погодила також проект ТзОВ «Східна вугільна компанія» на передачу в оренду водовідливного комплексу колишньої шахти імені Володарського.

Міністерство вугільної промисловості