2008-07-15

Україна. НАК «Нафтогаз України» заперечує втрату нафтогазових об’єктів у Лівії

Деякі українські ЗМІ 10 липня 2008 року поширили інформацію про втрату Україною можливостей для розробки нафтогазових родовищ в Лівії. При цьому зазначалось, що лівійська сторона, начебто, запропонувала ВАТ «Газпром» три з чотирьох нафтогазових блоків, розробка яких передбачалась Національною акціонерною компанією (НАК) «Нафтогаз України», повідомляє прес-центр НАК “Нафтогаз України”.

НАК «Нафтогаз України» нагадує, що 14 жовтня 2003 року Компанія та National Oil Company of Libya підписали «Меморандум про співробітництво».Наприкінці жовтня того ж року за підсумками аналізу розширеної геологічної інформації Компанія остаточно визначила пріоритетними для себе 4 нафтогазоносні територій та розпочала підготовку програми інвестицій в нафтовидобувну галузь Лівійської Джамахірії. У 2004 році компанії підписали угоду про розподіл продукції.

Пізніше, з чотирьох блоків, про які було домовлено у 2004 році, два через повторний тендер відішли до інших компаній, один блок – в розпорядження National Oil Company of Libya, а ще один резервований за НАК «Нафтогаз України».

НАК «Нафтогаз України» вклала у лівійський проект 100 тис. дол. США на закупівлю тендерної документації. У зв’язку з тим, що Компанія не здійснювала в Лівії ані геологорозвідувальних, ані будь-яких інших робіт, інформація про те, що у розробку лівійських родовищ начебто вкладено 16 млн. дол. США є некоректною.

Сьогодні, Компанія продовжує вивчати можливість розробки нафтогазового блоку G-17 на території басейну Гадамес. Крім цього, НАК «Нафтогаз України» активно вивчає можливості поглиблення двосторонньої співпраці в нафтогазовій галузі, зокрема щодо надання комплексу послуг з геофізичних досліджень.

Довідка: Сьогодні співробітництво України з Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамахірією в зовнішньоекономічній сфері, у тому числі нафтогазовій, розвиваються динамічно, про що свідчать результати офіційного візиту в Лівію Президента України В.А. Ющенка 7-8 квітня 2008 року.

Під час зазначеного візиту керівниками зовнішньополітичних відомств обох країн підписано Програму співробітництва між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамахірією на 2008-2009 роки, один із пунктів якої передбачає «реалізацію двосторонніх нафтогазових проектів, участь українських нафтогазових компаній у міжнародних тендерах на розробку нафтогазових покладів у Лівії у відповідності з процедурами, запровадженими у цій сфері, а також спільну участь українських та лівійських нафтогазових компаній у реалізації у 2008-2009 роках проектів у нафтогазовій галузі в третіх країнах».

Також 8 квітня 2008 року між НАК «Нафтогаз України» та лівійською компанією Libya Oil Holdings ltd. підписано Меморандум про взаєморозуміння, яким передбачено співробітництво у нафтогазовій сфері на території України, Лівії та третіх країн у таких напрямах: створення умов для об’єднання перспективних нафтогазових активів, спільна інвестиційна діяльність у проектах з переробки нафти та будівництва трубопроводів, співробітництво у виконанні сервісних робіт, постачання трубної продукції.

Продуктивний горизонт