2009-05-20

Україна. НАК «Нафтогаз України» та «Шелл» провели спільну нараду з питань пошуку та розробки родовищ у морських умовах

19 травня поточного року НАК «Нафтогаз України» та «Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І» провели першу спільну науково-технічну нараду з питань пошуку, розвідки та розробки нафтогазових родовищ у морських умовах, повідомляє прес-центр НАК «Нафтогаз України».

Україна має значні перспективи нарощення видобутку нафти і газу в акваторії Чорного та Азовського морів і зацікавлена в залученні іноземних інвестицій та передових технологій в освоєння вуглеводневих ресурсів глибоководної частини Чорного моря.

Як відомо, «Шелл» однією із перших у світі розпочала реалізацію проектів освоєння глибоководних родовищ та має вже понад 30 років досвіду роботи в цій сфері у багатьох регіонах світу.

Під час наради провідні спеціалісти «Шелл» та НАК «Нафтогаз України» виступили з доповідями за такою тематикою: світовий досвід з пошуку, розвідки та розробки так званих «складних» глибоководних родовищ, вирішення питань проектування систем розробки у морських умовах, застосування передових технологій для розробки родовищ, особливості освоєння ресурсів нафти і газу в акваторії Чорного та Азовського морів.

Заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун зазначив, що Україна має значні перспективи нарощення видобутку нафти і газу в акваторії Чорного та Азовського морів і зацікавлена в залученні іноземних інвестицій для освоєння вуглеводневих ресурсів глибоководної частини Чорного моря. Для успішного освоєння вуглеводневих ресурсів необхідне застосування новітніх наукоємних технологій та комплексних рішень. Світовий досвід «Шелл» у цій сфері є надзвичайно корисним та цікавим. Взаємовигідне використання цього досвіду дозволить більш ефективно реалізувати потенціал України у сфері видобутку вуглеводнів в морських умовах.

Пан Патрік Ван Дале, голова компаній «Шелл» в Україні, зауважив, що експлуатація нафтогазових родовищ у морських умовах вимагає інтегрованого вирішення комплексу задач, досвіду управління масштабними проектами та сталого інвестування. Він підкреслив, що «Шелл», як лідер у цій сфері з великою кількістю успішно реалізованих проектів у світі, з готовністю передасть свій досвід українським партнерам на взаємовигідних засадах.

Довідка.  «Шелл» – це всесвітня група енергетичних та нафтохімічних компаній. «Шелл» налічує приблизно 102 тис працівників у понад 100 країнах та територіях світу. «Шелл» допомагає задовольняти зростаючу потребу світу в енергоносіях, намагаючись робити це економічно вигідно, соціально відповідально та з врахуванням вимог захисту навколишнього середовища. «Шелл» працює в Україні з 1992 р. і сьогодні здійснює свою діяльність у таких напрямках: геологорозвідка та видобуток вуглеводнів, маркетинг газу та паливно-мастильних матеріалів та будівництво й експлуатація мережі АЗС. 

НАК «Нафтогаз України» – провiдне пiдприємство паливно-енергетичного комплексу, одна з найбільших компаній України. Виробничі підприємства компанії забезпечують понад 90% видобутку газу, конденсату та нафти в Україні, поставки енергоресурсів внутрішнім споживачам, транзит 80% обсягу експортних поставок російського газу, а також значний обсяг транзиту російської та казахстанської нафти до країн Європи. Компанія виробляє одну восьму частину валового внутрішнього продукту країни та забезпечує одну десяту надходжень коштів до Державного бюджету.

Продуктивний горизонт