2009-08-05

Україна. НАК «Нафтогаз України» продовжує реалізацію інвестиційних проектів за кордоном

НАК «Нафтогаз України», незважаючи на світову фінансову кризу, продовжує реалізацію стратегії, спрямованої на диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв в Україну. Компанія розглядає можливість участі у тендерах на розробку та експлуатацію родовищ вуглеводнів на території Алжирської Народної Демократичної Республіки (алжирська державна агенція з використання вуглеводневих ресурсів  ALNAFT) і Арабської Республіки Єгипет (компанія Ganope), повідомляє прес-центр НАК «Нафтогаз України».

Спеціалісти Компанії на даний час опрацьовують матеріали презентацій вищезгаданих тендерів, які були отримані у липні 2009 року.

Слід також відзначити, що НАК «Нафтогаз України» продовжує активну реалізацію інших існуючих інвестиційних проектів за кордоном.

Зокрема, відповідно до програми проекту «Україна-Єгипет» протягом серпня 2009 року виконано наступні роботи:

• продовжується буріння свердловини Sedfa-1Х. Глибина свердловини на 5.08.2009 р. становить 2770 м;
• 23.06.2009 р. розпочато буріння свердловини Hend-1Х. Глибина свердловини на 5.08.2009 р. становить 1416 м;
• завершено тендер на оренду станка для капітального ремонту свердловини. Найближчим часом будуть укладені договори з підрядниками;
• завершено підготовку майданчиків для буріння свердловин Noura-1 та Mоsaad-1. 

Відповідно до програми проекту «Україна-ОАЕ» протягом липня 2009 року здійснено наступні роботи:

• продовжується буріння свердловини Хамад-1 (проектна глибина 5500 м) на суходолі ліцензійного блоку С емірату Аль-Фуджейра. Глибина свердловини на 5.08.2009 р. становить 3160 м (з 1.07.09 по 31.07.09 пробурено 1014 м);
• проведено переговори з компанією Abraj Energy Services про зменшення добової ставки оренди бурової установки;
• досягнуто домовленості з Урядом емірату Аль-Фуджейра про дострокове вивільнення банківської гарантії по суходольних блоках, виставленої Компанією у розмірі $4,25 млн. Завершено відповідні процедури.

НАК «Нафтогаз України» вважає, що продовження роботи у зазначених напрямках дозволить прискорити процес диверсифікації джерел постачання енергоносіїв та сприятиме становленню світового іміджу України як потужної енергетичної держави.

Довідка: 13 грудня 2006 р. між Арабською Республікою Єгипет та Єгипетською Генеральною Нафтовою Корпорацією і НАК «Нафтогаз України» укладено Концесійну угоду з освоєння ділянки Алам Ель Шавіш (ALAM EL SHAWISH) площею 994 км² на території Західної Пустелі Арабської Республіки Єгипет.

18 лютого 2009 р. з першої розвідувальної свердловини Hg-34/3, глибиною 3505 м, отримано приплив нафти дебітом 80 тонн (588 барелів) на добу.

Найбільші надії Компанія покладає на родовища, розташовані у південній частині концесійної території, розробку яких буде розпочато найближчим часом.

Відповідно до Виробничої програми до кінця поточного року планується пробурити 5 пошукових свердловин у південній частині блоку Алам Ель Шавіш Західної пустелі, загальні видобувні ресурси яких становлять 60 млн. т.

26.01.2005 року - підписано Контракт про пайовий розподіл продукції між Урядом емірату Аль-Фуджейра (ОАЕ), НАК «Нафтогаз України» і «Naftogaz Middle East L.L.C.», яким передбачено проведення робіт з пошуку та розвідки родовищ вуглеводнів на території емірату Аль-Фуджейра, та у разі відкриття запасів - їх розробку та експлуатацію (надалі – Контракт).

Відповідно до Контракту, роботи з пошуку і видобуванню енергоресурсів було заплановано проводити на 4 блоках - двох на суші і двох на морському шельфі Оманської затоки. На першому етапі передбачалось буріння 2 пошукових і 4 розвідувальних свердловин.

06.05.2005 року - підписано «Угоду про реалізацію інвестиційного проекту та розподіл прибутку» між НАК «Нафтогаз України», ТПП «Аль-Джазіра» та компанією «Naftogaz Middle East L.L.C.».
Діяльність українського інвестора передбачається на умовах зазначених Контракту та  Угоди.

Основні характеристики проекту:

Термін дії угоди – 29 років, з них період розвідки – 4 роки.
Проектний видобуток природного газу - 47 млрд. куб. м.
Проектний видобуток конденсату - 14,9 млн. т.

Продуктивний горизонт