2009-02-19

Україна. "Надра України" заявляють про рейдерський захват

Національна акціонерна компанія «Надра України» офіційно заявляє, що найближчим часом готується рейдерський захват Компанії колишнім головою правління Ставицьким Е.А. за попередньою змовою з представниками Мінприроди.

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 30 січня 2008 року № 187-р звільнив Ставицького Едуарда Анатолійовича з посади Голови правління Національної акціонерної компанії «Надра України».

НАК «Надра України» в свою чергу, виконуючи розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.01.2008 № 187-р, видає наказ від 25.02.2008 № 57-к «Про звільнення з посади голови правління Ставицького Е.А.».

Прем’єр-Міністр України Тимошенко Ю.В. особисто звернулася до Кабінету Міністрів України з поданням про звільнення Ставицького Е.А з посади голови правління НАК «Надра України». Причиною такого звернення послужили факти, встановлені Головним контрольно-ревізійним управлінням України Державної контрольно-ревізійної служби при ревізії фінансово-господарської діяльності НАК «Надра України» за ІІ-ІV квартали 2007 року та окремих питань за I квартал 2008 року, що відображено у відповідному акті.

Перебуваючи на посаді голови правління НАК «Надра України», Ставицький Е.А. незаконно відчужив зі складу статутного капіталу Компанії адміністративні будівлі № 34 по вул. Володимирській та № 9 по вул. Золотоворітській у м. Києві загальною площею 3 142 м2, у зв’язку з чим, теперішнє керівництво НАК «Надра України» змушене орендувати приміщення для розміщення працівників апарату управління Компанії, витрачаючи 141 600 грн. на місяць, тобто, 1 млн. 699 тис. 200 грн. на рік.

Також, колишнім керівництвом здійснені незаконні відчуження:

-нежилих будівель № 3-5-7 (літера А, Б) по вул. Паркова дорога в м. Києві загальною площею 3 2750,30 м2;

-майна, враховуючи адміністративні будівлі та будівлі побутового призначення комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» у Вишгородському районі Київської області, що спричинило майнову шкоду державі в особливо великому розмірі.

По фактам незаконного продажу порушені кримінальні справи та тривають судові процесі.

Крім того, встановлені і інші факти порушення податкового та трудового законодавства, перевищення Ставицьким Е.А. службових повноважень. На сьогоднішній день, слідство перевіряє факт злочинної змови Ставицького Е.А., як посадової особи НАК «Надра України та колишнього директора ДП «Кримгеологія» НАК «Надра України» Майдебури Р.В., що перебуває у розшуку оголошеному в межах кримінальної справи за фактом розкрадання майна в особливо великому розмірі.

Незважаючи на наведені факти Ставицький Е.А., використовуючи відому схему, звернувся до Солом’янського районного суду м. Києва з позовом до Кабінету Міністрів України, НАК «Надра України», третя особа: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України про скасування розпорядження КМУ № 187-р від 30.01.2008, про скасування наказу НАК «Надра України» від 25.02.2008 № 57-к, про поновлення Ставицького Е.А. на посаді голови правління НАК «Надра України».

В процесі розгляду даної цивільної справи в день винесення рішення представник Мінприроди підтримав позов, та попросив суд задовольнити позовні вимоги Ставицького Е. А. в повному обсязі, вважаючи розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.01.2008 № 187-р, та наказ НАК «Надра України» від 25.02.2008 № 57-к, такими, що не відповідають нормам чинного законодавства України. Враховуючи позицію профільного міністерства (Мінприроди) виказану в судовому процесі, суд прийняв рішення, яким задовольнив позов Ставицького Е.А.

Вважаючи, що дане рішення суду прийняте з порушенням норм чинного законодавства, НАК «Надра України» подала апеляційну скаргу, однак суд допустив негайне виконання рішення суду.

З огляду на викладене, вбачається абсолютно реальна схема захоплення Компанії, за посередництвом судових органів, шляхом прийняття відповідних судових рішень, а в нашому випадку, і за попередньою змовою представників Міністерства охорони навколишнього природного середовища України зі Ставицьким Е.А.

НАК "Надра України"