2009-02-25

Україна. «Надра України» приєднають до «Нафтогазу»?

Як стало відомо «ПГ», на одному з найближчих засідань Уряду заплановано розгляд питання про злиття двох НАКів – «Надра України» та «Нафтогаз України».

Рішення щодо доцільності, необхідності й нагальності об`єднання компаній Уряд України мав винести ще на своєму засіданні від 11 лютого поточного року, однак питання було зняте з порядку денного з метою його доопрацювання Міністерством палива та енергетики України.

Нагадаємо, що впродовж останніх кількох років реорганізувати або розформувати НАК «Надра України» збиралися вже не раз. Причому одним з перших поштовхів до обговорення можливості реструктуризації Компанії став Указ Президента України № 1863/2005 від 27 грудня 2005 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 грудня 2005 року «Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення».

У Плані заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки України, затвердженому Указом, Фонду держмайна України, Мінекономіки, Мінприроди та Мінпаливенерго України протягом 2006 року було рекомендовано опрацювати  питання щодо передачі в установленому порядку майнових комплексів    нафтогазорозвідувальних підприємств Національної  акціонерної  компанії  «Надра України» до статутного фонду Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Продуктивний горизонт