2010-12-08

Україна. На веб-сайті Верховної Ради опубліковано Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України

На офіційному веб-сайті Верховної Ради України опубліковано Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України (№ 2756-17).

Документом передбачено зміни у деяких законодавчих актах, в тому числі і в Кодексі України про надра та в Законі Про угоди про розподіл продукції.

Цей Закон набирає чинності з дня набрання чинності Податковим кодексом України.

Наводимо пункти №№ 6 і 15 Закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України стосовно вищезгаданих документів повністю.

« 6. У Кодексі України про надра ( 132/94-ВР ) (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., N 36, ст. 340):

1) статтю 7 доповнити пунктом 4-1 такого змісту:

"4-1) встановлення плати за користування надрами та рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат";

2) пункт 7 статті 8 викласти в такій редакції:

"7) встановлення збору за видачу спеціальних дозволів на користування надрами";

3) у статті 28:

частину другу замінити чотирма частинами такого змісту:

"Плата за користування надрами справляється у вигляді:

1) плати за користування надрами для видобування корисних копалин;

2) плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Крім того, за видобуток нафти, природного газу і газового конденсату справляється рентна плата.

За видачу спеціальних дозволів на користування надрами справляється відповідний збір.

Плата за користування надрами та рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат встановлюються Податковим кодексом України ( 2755-17 )".

У зв'язку з цим частини третю та четверту вважати відповідно частинами шостою та сьомою;

частину сьому виключити;

4) статті 29, 30, 32, 33, 35 і 36 виключити;

5) статтю 31 викласти в такій редакції:

"Стаття 31. Розподіл плати за користування надрами

Плата за користування надрами зараховується до державного і місцевих бюджетів згідно з Бюджетним кодексом України (2456-17).

Плата за користування надрами, що надходить до бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів і міських бюджетів міст Києва та Севастополя, розподіляється між місцевими бюджетами відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами".

15. У Законі України "Про угоди про розподіл продукції" (1039-14) (Відомості Верховної Ради України, 1999 р., N 44, ст. 391; 2003 р., N 10-11, ст. 87; із змінами, внесеними Законом України від 23 вересня 2010 року N 2562-VI) (2562-17):

1) частину п'яту статті 19 доповнити абзацом сьомим такого змісту:

"Витрати на придбання необоротних активів та витрати на виконання робіт по розвідуванню, облаштуванню і видобутку корисних копалин включаються в момент їх понесення в повному обсязі до складу витрат, що підлягають відшкодуванню компенсаційною продукцією без застосування правил амортизації";

2) статтю 25 викласти в такій редакції:

"Стаття 25. Податки, збори та інші обов'язкові платежі, що сплачуються під час виконання угоди про розподіл продукції

1. Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції визначаються Податковим кодексом України (2755-17), а в частині визначення вартості компенсаційної та прибуткової продукції - цим Законом.

2. Під час виконання угоди про розподіл продукції інвестор сплачує податки та збори (обов'язкові платежі), визначені Податковим кодексом України ( 2755-17 ), а також єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні.

3. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні, сплачується інвестором у загальному порядку, на умовах та в розмірах, установлених законодавством України на дату підписання угоди про розподіл продукції.

4. У разі виникнення потреби у сплаті державного збору або мита, установленого законодавством України, для отримання послуги чи виконання необхідної дії державними органами або установами інвестор сплачує такий збір та мито". »

Державна геологічна служба України