2008-09-03

Україна. На Тернопільщині приступили до створення двох національних природних парків

До створення двох національних природних парків - "Дністровський каньйон" та "Данилів град" - приступили в Тернопільській області.

Зроблено це, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу на виконання Указу Президента України Віктора Ющенка "Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків". Як переконані в Тернопільській облдержадміністрації, що виступила ініціатором створення природних парків, такий крок дозволить підтримати в області екологічну рівновагу, зберегти і ефективно використати природні комплекси - Дністровський каньйон та Данилів град у Кременецьких горах. Для Тернопільщини, та й для всієї України вони мають особливе, природоохоронне, оздоровче, історико-культурне, наукове, освітнє, зрештою, естетичне значення. Адже у Дністровському каньйоні, який увійшов у перелік Семи природних чудес України, - своєрідна і неповторна природа, схили Дністра вкриті реліктовою лісовою та степовою рослинністю. А на берегах річки височать замки, монастирі, церкви, костели, тут же - скелі, гроти і печери.

Кременецькі ж гори - гряда мальовничих, покритих лісом пагорбів, що розкинулися на площі 1600 кв. км. Тут виявлено залишки давньоруського Данилів-града. Кременецькі гори - це ще й численні ботанічні, геологічні та палеонтологічні пам'ятки природи. Це багаті мисливські та рибальські угіддя, неполохана дичина і правічні ліси, в яких ботаніки нарахували понад 280 видів рослин.