2009-12-03

Україна. На Сумщині виявлено місце незаконного добування піску

На землях Куземинської сільради Охтирського району в межах гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Хухрянський», що на Сумщині, виявлено місце незаконного добування піску. Розмір несанкціонованого кар’єру за розрахунком спеціалістів склав  67, 14 м2 , середньою глибиною  2,1 метр.

За інформацією працівників національного природного парку «Гетьманський», до якого входить даний заказник, незаконне добування корисних копалин (піску) на зазначеній території здійснювалось чотирма особами. Добування проводилось екскаватором, добуті корисні копалини вивозились двома тракторами та вантажним автомобілем.

Виявили даних порушників працівники нацпарку.  Матеріали про скоєне правопорушення було передано до судових органів, на цей час трьох з них вже притягнено до адміністративної відповідальності за ст. 91 КУпАП.

Держекоінспекторами було проведено обмірювання території, на якій проводилась незаконна діяльність, та розраховано збитки, завдані державі. Шкода внаслідок проїзду транспорту, з метою розробки корисних копалин, на територію гідрологічного заказника «Хухрянський» склала 220грн., а за самовільне використання земельної ділянки під розробку корисних копалин – понад 11400 грн.  Розрахунки збитків, як додаткові матеріали по справі, передані до суду для прийняття відповідного рішення.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України