2009-01-14

Україна. На Одещині виявлено незаконне видобування корисних копалин

Громадська організація «Чорноморське Гайдамацьке з'єднання», яка входить до складу Громадської ради при Держуправлінні ОНПС в Одеській області, зробила заяву, що Куяльницький лиман на межі зникнення.

У ході рейду на початку 2009 року представниками громадської організації встановлено, що екосистемі лиману загрожують незворотні зміни. На схилах в районі села Северинівка Одеської області функціонують незаконні піщані кар'єри, що знаходяться безпосередньо у водоохоронній зоні. Річка, що впадає в лиман, перекрита насипом, яким їздять вантажівки. Кількома кілометрами вище села Адамівка, в руслі річки Великий Куяльник, що впадає у Куяльницький лиман, вирито величезні котловани. Це техногенне навантаження-втручання негативно впливає на екосистему лиману.

З ініціативи Держуправління створено оперативну робочу групу з метою припинення незаконних дій порушників природоохоронного законодавства на території Одеської області, до складу якої включено представників Державної екологічної інспекції в Одеській області, обласних органів МВС, а також громадської організації «Чорноморське гайдамацьке з’єднання».

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України