2008-03-05

Україна. На Одещині вирішується питання створення ландшафтного парку "Тузловські лимани"

Ще в 1993 році територія групи Тузловських лиманів, до яких належать озера-лимани Шагани, Алібей, Бурнас і прилеглі до них території, рішенням Одеської облради було зарезервовано для подальшого створення заповідного регіонального ландшафтного парку “Тузловські лимани”. В листопаді 1995 року постановою КМУ ці лимани віднесено до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення, який формується Бюро Рамсарської Конвенції у Швейцарії.

Однак, створення заповідного парку й досі затягується.

Найбільш ціною ділянкою Тузловських лиманів є Приморська коса, від села Приморське до курорту Лебедівка, оскільки там спостерігаються найбільш численні скупчення птахів в період зимівлі міграції та гніздування. На даній території регулярно перебуває велика кількість качок, гусей, куликів та іншої птиці, які є індикаторами екологічного стану угіддя. Саме на цих лиманах більшу частину свого життя проводять такі видів птахів, які перебувають під охороною не лише Червоної книги України, але й Європейського Червоного списку, саме всі ці види рятуються завдяки Тузловським лиманам.

12 березня 2008 року у приміщенні Татарбунарської районної ради планується провести нараду з питань створення регіонального ландшафтного парку “Тузловські лимани” за участю облради, райради, облдержадміністрації, Держуправління ОНПС в Одеській області, Державної інспекція по охоронні довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, управління земельних ресурсів, науковців та громадськості.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України