2009-07-16

Україна. На Івано-Франківщині виявлено 45 порушень з охорони надр

Інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області проведені перевірки дотримання вимог законодавства про надра під час розробки родовищ прісних підземних вод підприємств ДП «Рогатинводоканал» ( Пуківська і Рогатинське ділянки Рогатинського родовища), Снятинське комунальне підприємство «Водоканал» (Микулинецька ділянка Микулинецького родовища і Русівське родовище), комунальне підприємство «Надвірнаводоканал» (Надвірнянське родовище), ділянки Підгайчиківського родовища (свердловини № 1,2 і колодязь №1), що експлуатується ДП «Залучанський спиртовий завод».

За результатами перевірки виявлено 45 порушень, призупинено роботу 9 одиниць обладнання. До адміністративної відповідальності притягнуто 3 посадові особи, з них 2 перші керівники підприємств.

Встановлено, що на розробку Надвірнянського родовища не одержано спеціальний дозвіл на користування надрами, не вживаються заходи із затвердження запасів відповідно до вимог особливих умов спеціальних дозволів на користування надрами Пуківської і Рогатинської ділянок Рогатинського родовища, не розроблено проект (правила технічної експлуатації) Микулинецького родовища і Русівського родовища.

Крім цього, на вказаних родовищах не в повному обсязі ведеться експлуатаційна документація, несвоєчасно здійснюються заміри рівнів в свердловинах, обладнаних насосами, продуктивність яких не відповідає рекомендованим дебітам, що вказані в паспортах.

Держгірпромнагляд України