2005-12-16

Україна, може, стане хоч трохи енергонезалежною

Україна шукає розвязання газової конфлікту з Росією. Зокрема, запропонувати Росії план поетапного до 2010 року переходу на ринкові ціни. Водночас, Україна активізує газові переговори з Туркменістаном, який пропонує газ за ціною в 60 доларів. Що вище за нинішні 44 долари за тисячу кубічних метрів газу, але значно нижче за ті ціни, які пропонує Росія. Разом із тим, скидається, багаторічні розмови про забезпечення енергетичної незалежності України переходять, хай і дуже повільно, в якусь реальну площину. Принаймні, так запевняв нашого кореспондента Тетяну Ярмощук президент “Чорноморнафтогазу” Ігор Франчук.

Franchuk_IgorЧерез п’ять років Україна зможе стати енергетично незалежною державою за рахунок видобутку нафти та газу у Криму. Так вважає президент “Чорноморнафтогазу” Ігор Франчук. 14 грудня уряд вже прийняв рішення про підготовку до оголошення конкурсу на Прикерченську ділянку Чорного моря. Ігор Франчук в інтерв’ю радіо “Свобода”.

“Це площа трохи більша, ніж 12 тисяч квадратних кілометрів, глибина води – до 2 кілометрів. Ми сподіваємося, що у цьому конкурсі візьмуть участь великі компанії. Сьогодні ведеться спільна роботу держано-акціонерної компанії “Чорноморнафтогаз” і американської компанії “Хант ойл” .

Про те, що в Чорноморські родовища багаті на природні ресурси було відомо давно. Роботу ж гальмувало українське законодавство, каже Ігор Франчук.

“Маючи закон про “Про домовленості про розділ продукції”, не можна було сформувати міжвідомчу комісію, яка згідно з цим законом проводить конкурс. Сьогодні ж, за безпосередньою вказівкою Президента, комісію зібрали. Очолив її перший віце-прем’єр Станіслав Ста шевський і комісія почала працювати”.

Для України цей проект дуже вигідний, каже Ігор Франчук.

“Не вкладаючи практично бюджетних коштів в геологічну розвідку, Україна отримає інвестора, який вклавши свої кошти в найризикованішу частину проекту зможе підтвердити, або заперечити наявність серйозних запасів вуглеводнів. Ми розраховуємо, що ці запаси можна порівняти з запасами Каспійського регіону”.

Розробку Чорноморських родовищ, перспективною вважає і член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олег Салмін. В інтерв’ю радіо “Свобода” він заявив:

“Це дуже перспективна програма. Я впевнений, якщо ми знайдемо гроші на розробку, то вже через 3-5 років, ми матимемо ще від 5 до 10 мільярдів кубометрів газу для України. Це частково дасть можливість нам вважатися енергетично незалежною державою”.