2007-09-26

Україна. Мінприроди: дії окремих комерційних структур спрямовані на дискредитацію органів державної влади

26 вересня у приміщенні Інформаційної агенції «Українські новини» відбулася прес-конференція на тему «Хто, і з якою метою разом з компанією "Укрнафта" намагається повністю блокувати видачу спеціальних дозволів на розробку корисних копалини в Україні? Кому і навіщо потрібно напередодні парламентських виборів заганяти в "тінь" систему ліцензування видобутку корисних копалин на користь окремої компанії?». Участь у прес-конференції взяли в.о. Голови Державної геологічної служби Дмитро Мормуль та заступник голови Державної геологічної служби Микола Романов, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України приділяє увагу роботі з інформування населення щодо своєї діяльності, стану довкілля та природоохоронних заходів. Останнім часом засоби масової інформації та громадськість виявляють особливу зацікавленість до питань надрокористування та діяльності Державної геологічної служби в цілому, яка є урядовим органом в сфері діяльності Мінприроди. Цілком зрозуміло, що існує підвищений інтерес до процедури проведення аукціонів з продажу спецдозволів на надрокористування як до стратегічно важливого питання, яке лежить у площині національних інтересів держави. Враховуючи те, що Мінприроди завжди здійснює свою діяльність максимально прозоро і відкрито, в тому числі у сфері надрокористування та проведення аукціонів, надаємо інформацію про результати роботи у цій галузі.

Так, Державна геологічна служба і геологічні підприємства галузі упродовж 2007 року виконували геологорозвідувальні роботи, спрямовані на виконання Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2010 року і держзамовлення на 2007 рік. Було виконано геологорозвідувальних робіт за кошти держбюджету на суму понад 376 мільйонів гривень. Підготовлено та передано для глибокого буріння 6 перспективних нафтогазоносних об’єктів (100 % від плану), загальною площею 139,1 кв. км, з перспективними ресурсами 55,083 млн т умовного палива.

Одержано по Україні прирости запасів нафти і газового конденсату – 0,7 млн т, природного газу – 4,5 млрд куб. м, у тому числі за державним замовленням – 1,8 млрд куб. м.

Виконано державне замовлення з приросту запасів: 104 млн куб. метрів метану вугільних родовищ (104 % до річного плану), кам’яного вугілля в обсязі 8,7 млн т, рідкісноземельних металів – 0,2493 ум. од. (124,6 % до річного плану), вогнетривких глин – 33,6 млн т (120 % до річного плану), тальк-магнезиту – 7,7 млн т (128,3 % до річного плану), фосфоритів - 253,1 тис т (168,7 % до річного плану), вапняків для цукрової промисловості – 31,6 млн т (105,3 % до річного плану), каменю облицювального - 670 тис. куб. м (134 % до річного плану).

Було відкрито Східно-Любешівське газове родовище в Більче-Волицькій зоні Передкарпатського прогину. Розширено площі газоносності Бережницького і Вижомлянського родовищ у Західному регіоні.

Підводячи попередні підсумки, можна констатувати, що протягом 2007 року розмір отриманих коштів від надання спецдозволів на користування надрами, а отже надходжень до держбюджету, вже склав 120 млн грн. Якщо порівнювати з минулим роком, то за весь 2006 рік було сплачено 118 млн грн. Очікуваний до кінця року прогноз наповнення державного бюджету за рахунок продажу спеціальних дозволів -  150 млн грн.

З 1 червня в Державній геологічній службі з метою посилення громадського контролю за наданням спеціальних дозволів на користування ділянками надр, ліцензій з господарської діяльності з пошуку (розвідки) та видобування корисних копалин, а також за веденням робіт з геологічного вивчення та використання надр, дотримання надрокористувачами законодавства про надра та забезпечення прав юридичних і фізичних осіб діє телефон довіри – (044)536-13-22.

В той же час прикро констатувати факт, що останнім часом окремі комерційні структури намагаються повністю блокувати процедури видачі спеціальних дозволів на користування надрами, ставлячи у такий спосіб під загрозу виконання держбюджету. Так, нещодавно через низку ЗМІ була поширена інформація про те, що ВАТ «Укрнафта» подала позов до господарського суду Києва щодо відсутності у Мінприроди правових підстав для переоформлення спецдозволу на користування надрами Сахалінського родовища на НАК «Надра України». А також було заявлено, що нібито Генпрокуратура затягує розгляд справи. Проте, Мінприроди інформує, що, згідно з чинним законодавством, Генпрокуратура вступає у судовий процес за власною ініціативою з метою захисту державних інтересів. Генпрокуратура дійсно подала клопотання про зупинення розгляду справи у зв‘язку з проведенням нею перевірки фактів, викладених у позові. Відповідно, до цих перевірок залучаються всі компетентні органи з питань надрокористування (Держгірпромнагляд, екологічні інспекції, КРУ та інші). Результати перевірок містять висновки та аргументи, які можуть вплинути на розгляд справи по суті, оскільки питання надрокористування потребують спеціалізованих знань. Мінприроди повідомляє, що суд відмовив у задоволенні клопотання Генпрокуратури. Тож представники ВАТ «Укрнафта» не цураються використовувати недостовірну інформацію. Більше того, беруть на себе право тлумачити законодавство України. Слід нагадати, що висновки щодо наявності у Мінприроди правових підстав для переоформлення спецдозволу на користування надрами Сахалінського родовища на НАК «Надра України» може зробити виключно суд, всебічно та у повному обсязі оцінивши наявні докази у справі.

Також не відповідає дійсності заява представників ВАТ «Укрнафта» щодо нібито незаконного переоформлення спецдозволів на користування надрами деяких родовищ на третіх осіб. Мінприроди офіційно заявляє, що спецдозвіл на користування надрами Сахалінського родовища належить НАК «Надра України» і не переоформлявся на жодну третю структуру. Спецдозвіл на користування надрами Харківцівського родовища Сарської ділянки був переоформлений в установленому законодавством порядку на НАК «Надра України». На сьогоднішній день, власником вказаного спецдозволу є НАК «Надра України», на жодну третю структуру спецдозвіл не переоформлявся. Аналогічна ситуація з інформацією про переоформлення спецдозволів, які попередньо належали Дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія» на ТОВ «Східний геологічний союз». Вона не відповідає дійсності.

Мінприроди вважає, що дії окремих комерційних структур, які мають певні інтереси в нафтогазовій галузі, спрямовані на дискредитацію органів державної влади з метою відновлення функціонування корупційних схем та тіньових механізмів вирішання власних питань у сфері надрокористування.

Продуктивний горизонт