2007-12-10

Україна. Мінералогічна колекція Геологічного музею ІФНТУНГ внесена до реєстру наукових об`єктів, що становлять національне надбання

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 року № 1103-р з-поміж інших наукових об`єктів Мінералогічна колекція Геологічного музею Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу віднесена до таких, що становлять національне надбання.

Цим самим розпорядженням Кабміну Міністерству освіти і науки доручено включити зазначені наукові об’єкти, згідно з додатком, до Державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання.

Нагадаємо, що згідно з Положенням про порядок визначення наукових об`єктів, що становлять національне надбання, затвердженим постановою Кабміну від 18 лютого 1997 року № 174 при внесенні об`єкта до Державного реєстру наукових об`єктів, що становлять національне надбання, визначається  відповідальна  установа, а під  час складання проекту державного бюджету на наступний рік за відповідними розділами бюджетної класифікації видатків передбачаються кошти для збереження цих об`єктів та забезпечення їх належного функціонування.

До об`єктів, що становлять національне надбання, можуть бути віднесені:

• унікальні об`єкти музейних, архівних фондів, колекції, особливо цінні та  рідкісні  видання,  інші пам`ятки історії та культури;
• інформаційні фонди;
• дослідні установки та обладнання;
• природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, заказники,  пам`ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні парки, інші природні території та об'єкти і  штучно створені об`єкти природно-заповідного фонду, що потребують підтримки, не     передбаченої Законом України «Про природно-заповідний фонд України»; 
• полігони та інші унікальні наукові об`єкти.

Для обліку об`єктів Міносвіти і науки засновує Державний  реєстр об`єктів, що становлять національне надбання, веде зазначений  реєстр і видає свідоцтва про включення об`єктів до реєстру.

Ініціатором внесення об`єкта до реєстру або вилучення його з реєстру може бути центральний орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, академія наук, громадська організація, установа (юридична особа), що відповідає за збереження об`єкта і належне використання  коштів,  призначених для його підтримки.

На підставі поданих ініціатором матеріалів МОН щороку готує і не пізніше ніж 1 червня подає Кабінетові Міністрів України обґрунтовані висновки щодо доцільності внесення (вилучення) об`єктів до реєстру.

Продуктивний горизонт