2008-09-10

Україна. Курортний Хмільник проти видобування рідкісного граніту у Широкогребельському кар'єрі

На Широкогребельському кар'єрі, що під Хмільником, зіткнулися інтереси району та міста. Дискусія «бути» чи «не бути» гранітному кар'єру виникла після того, як райрада прийняла рішення дозволити ТОВ «Українські мінерали» видобувати тут 700 тисяч кубометрів граніту на рік.

- Таке видобування супроводжується потужними вибухами, своєрідними землетрусами, які завдаватимуть шкоди цілющим джерелам курортного Хмільника, – каже депутат обласної ради Микола Зелінський. – Поряд із майбутнім кар'єром знаходиться підземне озеро чистої питної води, звідки беруть воду дві найпотужніші оздоровниці міста – санаторії «Хмільник» і «Поділля», внаслідок землетрусів зазнають шкоди радонові джерела. Нині навіть важко прогнозувати, які саме наслідки можуть спричинити штучні землетруси у гранітному плато, на якому знаходиться наше місто. Але чи маємо ми право так ризикувати?

- Чого це кар'єр може бути небезпечним? Працювала комісія і надала документи, що видобувати граніт на Широкогребельському кар'єрі можна, — каже сільський голова с. Голодьки Любов Дегтяр. – У селі жменька землі. А цей кар'єр — це стільки надії та віри у громади.

Бути чи не бути Широкогребельському кар'єру — не дійшли згоди навіть депутати райради, які скликали позачергову сесію. Свою позицію висловлювали таємним голосуванням. Дехто з депутатів припускає, що на відновленні саме Широкогребельського гранітного кар'єру «замішані» великі гроші. Адже у районі є чимало інших лежачих гранітних кар'єрів – Лознянський, Воронівський, Крутнівський. Але чомусь зацікавились саме цим, Широкогребельським, який під самісіньким курортом. Чи не захотів район трохи підсолити багатому курортному місту Хмільник, а той конкретним бізнесменам-депутатам обл- і райради? На сесії згоди не дійшли й таємне голосування не вирішило цього питання. Тож розглядатимуть його на наступній сесії.

- Яке рішення приймуть депутати, з тим і будемо жити, — каже голова Хмільницької райради Василь Чмелюк. – Райрада дозвіл дала на роботу цього кар'єру на основі геологічного вивчення. А по тих документах кар'єр у Широкій Греблі може бути.

Депутати поки що дійшли згоди на одному: питання відновлення кар'єру треба насамперед вивчити, а вже потім обговорювати на сесії. Єдине, депутати не розуміють, чому районні керманичі залишаються настільки впертими щодо свого рішення?

«33 канал»