2008-06-06

Україна. КРУ у Черкаській області: Завершено ревізію ДП "Центрукргеологія" НАК "Надра України"

Проведення сумнівних операцій з активами та неефективне здійснення фінансово-господарської діяльності засвідчила нещодавно проведена спеціалістами КРУ у Черкаській області ревізія дочірнього підприємства “Центрукргеологія” Національної акціонерної компанії “Надра України”.

Лише за квітень-грудень 2007 року вищеназване підприємство умудрилося “нагосподарювати” фінансових порушень на загальну суму більше 4 млн. грн.

Зокрема, ревізорами виявлені сумнівні операції, що підлягають фінансовому моніторингу. Так, для виконання робіт з розробки технології збагачення руд Губівського рудопрояву золота ДП “Центрукргеологія” відібрано три технологічні проби вагою 135,5 кг, які ніби-то передано київському ТОВ “Інвестиційна компанія “Бекас” для лабораторних досліджень. Щоправда, документів, які б підтверджували одержання проб товариством “Бекас”, ревізори не знайшли, як , до речі, і самого товариства.

Адже за вказаною адресою у столиці навіть будинку немає. Ось і виходить, що без належно оформлених документів, які вказували б на фактичне виконання робіт, підприємством сплачено 166,5 тис.грн. державних коштів неіснуючому товариству.

Здається, для ДП “Центрукргеологія” співпраця з фіктивними фірмами стала звичним явищем. Ось і на виконання робіт зі збору та передачі геологічної інформації по Сергіївському та Юріївському золоторудних родовищах цим підприємством укладено договори з ТОВ “Цитадель білдінг груп” та з ТОВ “Ферум-М” відповідно на 105,7 тис.грн. та на 102 тис.грн. Однак підтвердити реальне існування таких товариств ревізорам так і не вдалось.

Були допущені на підприємстві і порушення в обліку основних засобів. Зокрема, вибіркова інвентаризація виявила, що основні засоби залишковою вартістю 76,3 тис.грн, з незрозумілих причин, знаходяться на території бази відпочинку с.Коробівка, яка насьогодні відчужена Національною акціонерною компанією “Надра України” та перебуває у приватній власності. А інвентаризація на філії ДП “Центрукргеології” – Олександрійській комплексній геолого-розвідувальній партії – показала заниження в обліку металобрухту на 9,4 тонни.

Крім цього, проведеними контрольними заходами встановлено завищення вартості геологорозвідувальних робіт на загальну суму 58 тис.грн., завищення вартості нематеріальних активів – на 2,9 млн.грн., безпідставне збільшення витрат – майже на 170 тис.грн. та доходи від безліцензійної діяльності – на 1,2 млн.грн.

Інформація про результати ревізії направлена у регіональний відділ Державного комітету фінансового моніторингу в Черкаській області. Про виявлені факти безліцензійної діяльності проінформовано Міністерство екології.

Vybory.osp-ua.info