2008-12-18

Україна. Коли розпочнеться ліцензування об`єктів надрокористування у 2009 році

Як скоро буде розблоковано процес ліцензування об`єктів надрокористування в наступному 2009 році? З цим питанням «ПГ» звернувся до заступника голови Держгеолслужби України Миколи Романова, котрий повідомив, що пропозиції Мінприроди за проектами постанов КМУ про затвердження Порядку надання у 2009 році спецдозолів на користування надрами та Порядку проведення у 2009 році аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами будуть готові вже до 15 січня.

На питання ж, які принципові моменти в питаннях організації і проведення аукціонів варто було б залишити і закріпити нормативно на наступний рік, а які варто було б змінити, Микола Романов відповів, що, на його думку, найліпше би було взяти за основу відповідну постанову зразка 2007 року, відмінивши в ній скандально відомий пункт 23, зміст якого такий: «Якщо  переможець  аукціону  не  внесе  всієї  належної до сплати суми в 30-денний строк, він втрачає право на отримання дозволу (при  цьому завдаток йому не повертається), а переможцем аукціону оголошується наступний покупець, що запропонував найбільшу ціну, про що складається відповідний протокол. За відсутності покупця або його відмови від   дозволу аукціон оголошується таким, що не відбувся».

«Коли з претендентів стягується завдаток у розмірі 20% початкової ціни дозволу, комісійний збір тощо – до участі в аукціонах допускаються переважно ті, хто реально хоче і може взяти участь у торгах», - аргументував свою думку пан Романов.

Продуктивний горизонт