2007-09-25

Україна. Київ небезпечний для здоров'я

Жити в столиці стає все більш шкідливо. Винна в цьому містобудівна політика. «Київ переживає тривалу наростаючу кризу, яка своїми масштабами і наслідками поступається хіба що Чорнобильській катастрофі». Такий вердикт було винесено українській столиці на VIII Міжнародній науковій конференції «Моніторинг небезпечних геологічних процесів і екологічного стану середовища», яка відбулася в кінці минулого тижня в Києві, інформує Газета по-київськи.

На думку авторів доповіді «Стан природного і історичного середовища Києва», професорів Київського національного університету ім. Шевченка Миколи Жукова і Сергія Вижви, українська столиця з року в рік все глибше «занурюється в хворе природне середовище, втрачає свою історичну унікальність і, врешті-решт, перетворюється на місце, непридатне для життя цивілізованої людини».

До таких висновків автори доповіді прийшли після порівняння офіційних даних з забруднення навколишнього середовища і захворюваності населення з 2000 по 2006 роки включно. На більшості графіків, що відображають перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин в атмосфері, воді і ґрунті, криві стабільно повзуть вгору, підтверджуючи, що погіршення екології носить не випадковий, а системний характер. Особливо вражає порівняння даних за 2005 і 2006 років. Так, тільки за минулий рік перевищення ГДК за свинцем в столичному повітрі зросло в 2,2 рази, за сірководнем – в 2 рази, за пилом – в 1,25 разу, за сірчаним ангідридом – в 1,54 разу. При цьому заходи адміністративної дії застосовувалися удвічі рідше: у 2006-му винесено 6 постанов про припинення експлуатації об'єктів проти 12 в 2005 році. Кількість штрафних санкцій також зменшилася з 51 до 23.

Погіршення екології спричиняє число автомобілів, що не тільки зростає, переконані доповідачі. Мабуть, вони першими прямо пов'язали погіршення екологічної обстановки з містобудівною політикою, що проводиться в місті. «Ущільнена забудова в центральній частині притягає масу автомобілів з їх викидами. Знищуються зелені насадження. Риються підземні паркінги, з яких автомобілі викидають додаткову отруту через вентиляцію в і так вже тяжко вражену атмосферу столиці. Не вистачає магазинів, під'їзних шляхів, комунікацій і навіть місця, де це побудувати. Знищення зелених зон позбавляє місто можливості регенерації повітря. Об'єкти природно-заповідного фонду врізуються і забудовуються», – перераховують автори доповіді. Зокрема, з року в рік збільшується кількість людей із захворюваннями крові, ослабленим імунітетом, патологією ендокринної системи і порушенням обміну речовин.

Залишається тільки дивуватися, якими критеріями керувався Кабмін, вирішивши назвати Київ переможцем Всеукраїнського конкурсу «Населений пункт якнайкращого впорядкування і підтримки громадського порядку в 2006 році» в категорії міст-мільйонників (розпорядження №422 від 13.06.07). І як трапилося, що на недавній молодіжній конференції в Японії Київ зайняв друге місце за чистотою проб води і повітря...

GLAVRED.INFO