2010-05-13

Україна. Івано-Франківськ шукає інвестора для будівництва геотермальної установки

Геотермальну установку вартістю 12 млн. євро збирається побудувати Івано-Франківськ, щоб з її допомогою використати тепло земних надр і забезпечити опаленням понад 50 тис. своїх жителів. Передбачається підключити до термального джерела діючу котельню на вулиці Симоненка. В еквіваленті це дозволить містові економити на рік до 20 млн. куб. м газу.

За словами директора інституту проблем надійності газонафтопроводів Академії геологічних наук В. Шевчука, проведені дослідження виявили, що на території івано-Франківська на глибині 3,5 км є 60-метровий водоносний горизонт, температура якого сягає 87 градусів за Цельсієм. Науковець зазначив для РБК-Україна, що вже розроблено проекти свердловин, теплообмінників, проведено гідравлічні, теплові, економічні розрахунки. Вартість проекту — 12 млн. євро. Термін проектування і будівництва — понад рік, період окупності — сім років. В. Шевчук повідомив, що ТЕО будівництва установки вже має позитивні експертні висновки територіального управління Держінспекції з енергозбереження. Проект геотермальної установки розробить німецька компанія «Пасивні технології», оскільки в Україні немає досвіду проектування, а обладнання поставить компанія «Siemens».

Під будівництво геотермальної установки міськвиконком, за словами В. Шевчука, вже виділив ділянку. Нині для реалізації проекту шукають інвестора.Тим часом івано-Франківський міськвиконком вирішив спрямувати на реалізацію програми з енергоощадності й енергоефективності на найближчі чотири роки близько 80 млн. грн. Більше 23 млн. грн. буде виділено з міського бюджету, стосовно решти — понад 56 млн. — розраховують на кредити Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, коштів Державного й обласного бюджетів та власних коштів підприємств. Повідомляють, що в результаті запровадження цієї програми місто планує зменшити споживання енергоресурсів більш як на 60 тис. тонн умовного палива, що в грошовому еквіваленті дорівнює майже 230 млн. грн.

БРIЗ