2011-06-20

Україна інвестуватиме у видобуток газу на шельфі Чорного та Азовського морів

Україна володіє значними запасами вуглеводнів на шельфі Чорного та Азовського морів і найближчим часом планує значно активізувати їх видобуток. Про це в інтерв’ю «5 телеканалу» заявив заступник голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Вадим Чупрун.

«Президент та Уряд перед нами поставили завдання – до 2015 року збільшити видобуток газу на шельфі. Якщо зараз ми видобуваємо близько 1 млрд. кубометрів, то до 2015 року повинні видобувати не менше 1,8-2 млрд. кубометрів», - підкреслив заступник голови правління компанії.

За його словами, завдання керівництва країни щодо збільшення видобутку вуглеводнів на шельфі планується виконати за допомогою залучення масштабних інвестицій та закупівлі нової техніки, яка зможе працювати на більших глибинах буріння.

Вадим Чупрун підкреслив, що на глибинах до 100 метрів води Україна здатна розробляти шельф Чорного моря власними силами. У той же час значна частина ресурсів вуглеводнів залягає глибше.

«Як кажуть геологи, нафта і газ лежить на бурі. А сьогодні, на жаль, такого буру у нас немає. Та техніка, на якій ми ще працюємо на родовищах, з освоєння шельфу Чорного моря, працює вже від 20 до 40 років. Глибина свердловин, які ми можемо бурити на цій техніці, не більше 4,5 максимум 5 тис. метрів і глибина (товща) води - не більше 100 метрів. Коли між компаніями і НАК «Нафтогаз України» йде переговорний процес, ми ставимо умову: до 100 метрів ми можемо бурити самі, після 100 метрів товщі води - ми залучаємо відповідні компанії», - зазначив Вадим Чупрун.

«Але ми не будемо сподіватися лише на компанії, які прийдуть до нас працювати. Нам потрібно мати свою техніку. Ми вже закупили одну бурову установку, яка дає нам можливість працювати на глибинах води понад 100-120 метрів, і бурити на глибину до 9 тисяч метрів. Це серйозна бурова установка, останнє слово бурової техніки, це завтрашній день. Мова йде не лише про одну установку. Ми готуємо документи і на наступну, буде і третя», - наголосив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України».

Урядовий портал