2008-07-17

Україна. Харківський губернатор запропонував змінити умови зборів за користування надрами

16 липня на селекторній нараді за участю Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко голова Харківської облдержадміністрації запропонував внести зміни до держбюджету на 2009 рік, що стосуються ренти і платежів за користування надрами.

Зокрема, керівник Харківщини запропонував 10 % понад нормативів від цього виду податку з компаній, що ведуть видобуток корисних копалин (в першу чергу, йшлося про нафту, газ і газовий конденсат), залишати на місцях.

Губернатор аргументував свою пропозицію тим, що видобувні компанії, які працюють на території області, завдають шкоди екології регіону, його інфраструктурі,і при цьому не мають перед жителями області ніяких зобов'язань.

У відповідь на цю пропозицію Прем'єр-міністр нагадала, що надра України належать народу, а не окремим регіонам, і тому доходами від видобутку копалин повинна користуватися вся країна. Але погодилася більш детально обговорити це питання, зважаючи на екологічну його складову.

Керівник Уряду дала протокольне доручення Міністру фінансів зустрітися з головами облдержадміністрацій, у чиїх областях видобуваються корисні копалини, та обговорити з ними це питання. "Я вважаю, що бюджет країни особливо не програє від втрати 5 % ренти, а регіонам буде істотна підтримка й допомога", - підсумувала Юлія Тимошенко.

"Продуктивний горизонт"