2008-03-12

Україна. «Харківгазвидобування» скоротило видобуток газу з причини неотримання спецдозволу на видобування вуглеводнів на Золочівському блоці

З початку 2008 року обсяг видобутку природного газу ГПУ «Харківгазвидобування» склав 253 млн. куб. м, що на 26 млн. куб. м менше показника минулого року. Зменшення обсягів видобутку природного газу спричинено неможливістю експлуатації двох високодебітних свердловин на Золочівському блоці Юліївського родовища, повідомляє прес-служба ДК «Укргазвидобування».

Термін дії спеціального дозволу на геологічне вивчення (в тому числі дослідно-промислову розробку) Юліївского родовища, наданий ДК «Укргазвидобування», закінчився у лютому 2007 р. Багаторазово ДК «Укргазвидобування» зверталась до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України для отримання спеціального дозволу на видобування вуглеводнів. Але 17.07.2007 р. спеціальний дозвіл №4343 на видобування вуглеводнів з Юліївського родовища (Золочівський блок) було надано НАК «Надра України», а вже 22.08.2007 р. переоформлено на комерційну структуру ТОВ «Надра Геоцентр».

Анулювання незаконно виданого ТОВ «Надра Геоцентр» спеціального дозволу на видобування вуглеводнів дозволить ДК «Укргазвидобування» відновити експлуатацію свердловини № 4 Юліївська та протягом 2 місяців ввести в експлуатацію свердловину № 81, що додатково дасть державі вже в 2008 р. майже 150 млн. куб. м природного газу.

Аналогічна ситуація відбувається на трьох родовищах ДК «Укргазвидобування» (Яблунівське, Островерхівське,  Машівське ГКР).

Неправомірне надання спеціальних дозволів та простой високодебітних свердловин призведе до втрати значних обсягів видобутку природного газу для потреб населення.

Витрати ДК «Укргазвидобування» на розвідку, освоєння та облаштування Юліївського родовища склали близько 900 млн. грн.

Довідка: У січні-лютому 2008 р. обсяг видобутку природного газу підприємствами ДК «Укргазвидобування» склав 2 511 млн. куб. м, що на 30 млн. куб. м більше відповідного показника минулого року.

З початку 2008 р. план з видобутку вуглеводневої сировини виконують всі газопромислові управління компанії. Обсяги видобутку газу склали: ГПУ «Шебелинкагазвидобування» - 1,17 млрд. куб. м, ГПУ «Полтавагазвидобування» - 910 млн. куб. м; ГПУ «Львівгазвидобування» - 175 млн. куб. м.

Продуктивний горизонт