2008-03-31

Україна. Георгій Філіпчук зустрівся з представниками компанії «Венко Прикерченська Лтд»

28 березня 2008 року відбулася зустріч Міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука з Головою правління «Венко Прикерченська Лтд» Джином ван Дайком, на якій було розглянуто інвестиційний проект з розвідки та видобутку вуглеводнів на Чорноморському шельфі.

Під час зустрічі Міністр відзначив, що українські компанії не володіють технологіями пошуку та видобутку вуглеводнів на глибоководному шельфі, тому держава зацікавлена в приході серйозних іноземних інвесторів, які мають належні фінансові ресурси та досвід успішно реалізованих проектів в інших регіонах. Співробітництво із такими інвесторами має будуватися на принципах довгостроковості, прозорості та недискримінаційності. Урядовим пріоритетом є максимальне прискорення темпів видобутку нафти і газу на морському шельфі з метою зменшення залежності від імпортних поставок вуглеводнів. При цьому конкурси на шельфі мають оголошуватися відносно ділянок площею до 1,5-2,0 тис. кв. км та базуватися на вдосконаленому Законі України «Про угоди про розподіл продукції».

Державні органи не будуть підтримувати компанії, стратегія яких побудована на перемозі в конкурсах із наступним перепродажем прав на розробку отриманих ділянок надр, зокрема, із-за відсутності власних коштів на їх освоєння.        

Голова правління «Венко Прикерченська Лтд» повідомив Міністра про підготовку тендеру для визначення виконавця тримірних сейсмічних досліджень на площі 4,2 тис. кв. км вже влітку 2008 р. із кошторисом близько 70 млн. дол., а також підготовку контракту на буріння двох глибоководних свердловин в 2009-2010 рр.

Міністр поінформував «Венко Прикерченська ЛТД» про прийняття найближчим часом Кабінетом Міністрів України рішень щодо нового складу Міжвідомчої комісії із організації укладення та виконання угод про розподіл продукції та координаційного комітету, що дозволить перейти до розгляду та затвердження поданих інвестором програм робіт та бюджету на поточний рік.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України