2009-11-05

Україна. Дотримання водоохоронного законодавства на Львівщині

Державна екологічна інспекція в Львівській області регулярно здійснює контроль за дотриманням вимог водоохоронного законодавства.  За 9 місяців 2009р. проведено  564 інспекційних перевірок. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 376 осіб на суму 37 539 грн.

Виявлені під час  перевірок порушення водоохоронного законодавства, залишаються типовими:

- самовільний забір поверхневих прісних вод;
- порушення правил ведення  первинного обліку;
- порушення режиму господарювання у зоні санітарної охорони на водозаборах.

У 2009 році інспекцією виявлено 19 первинних водокористувачів, що проводили самовільний забір поверхневих  вод без дозволу на спец. водокористування. За порушення прав державної власності на води, інспекцією нараховано  12 збитків на суму 10 956 грн. 

Самовільний забір поверхневих прісних вод  виявлено  на  КП «Бориславводоканал» (Дрогобицький р-н), ФГ «СОМ», ФГ «Куксова», ФГ «Дякович» (Кам’янка-Бузький р-н), ФО «Лопатинська І.М.» (Сколівський р-н), СФГ «ЗУБР» (Мостиський р-н) та ін.

Основними причинами, що призводять до забруднення поверхневих вод, на Львівщині і надалі  залишаються:

- відсутність каналізування сільських населених пунктів;
- неефективна робота очисних споруд житлово-комунальних господарств області.

Не менш важливою проблемою, що призводить до забруднення поверхневих вод області є відсутність прибережно-захисних смуг та водоохоронних зон та порушення режиму господарювання в них.

Загальна площа прибережних смуг річок і водойм по адміністративних районах становить 15123,36 га, по територіях міст обласного значення - 337,56 га. За попередніми підрахунками Львівського «Облводгоспу» вартість  виготовлення проектної документації та встановлення  прибережних смуг у Львівській області орієнтовно становитиме 106 509 тис. грн. Тому дане питання необхідно вирішувати на державному рівні.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України