2008-09-30

Україна. Донецькі фізики знають, як визначити вміст метану у вугіллі та спрогнозувати його викиди

Група науковців з Інституту фізики гірських процесів НАН України виконала цикл теоретичних та практичних робіт "Метан у вугіллі: фазові стани і внутрішня газодинаміка", що дають змогу визначити для кожної конкретної марки вугілля і кожного пласта загальну кількість метану в ньому та його розподіл за окремими фазовими станами.

Опираючись на ці дані, можна планувати як противикидні заходи, так і утилізацію метану як палива. Про це повідомив директор Інституту член-кореспондент НАНУ Анатолій Алексєєв.

Учений поінформував, що у вугільних родовищах Центрального Донбасу вміст метану в масі становить 3-4%, тож його видобуток з вугілля міг би дати помітну прибавку в енергетичний баланс України. Водночас наявність метану у вугіллі спричиняє надзвичайні ситуації - виникнення пожеж, раптових викидів тощо. "Наша теорія дає змогу визначити швидкість перетікання метану у вироблений простір вугільних шахт та визначити час досягнення вибухонебезпечної концентрації метану в окремих ділянках рудничної атмосфери", - зазначив А.Алексєєв.

Він також повідомив, що теоретичні розробки науковців уже частково запроваджені в практику вуглевидобувних підприємств, а цикл робіт "Метан у вугіллі: фазові стани і внутрішня газодинаміка" Інститут фізики гірських процесів подав на конкурс НАН України на здобуття премії ім. І.Пулюя.

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ