2009-09-09

Україна. ДК «Укргазвидобування» ввела в експлуатацію ДКС на Ульянівському родовищі

ДК «Укргазвидобування» завершила будівництво та ввела в експлуатацію Дотискуючу компресорну станцію (ДКС)  на Ульянівському нафтогазоконденсатному родовищі (НГКР) в Дніпропетровській області. Ульянівське НГКР входить до складу Перещепинського нафтогазопромислу газопромислового управління (ГПУ) «Харківгазвидобування», повідомляє прес-служба ДК “Укргазвидобування”.

Ульянівське НГКР, як і більшість родовищ ДК «Укргазвидобування» знаходиться на завершальній стадії розробки, що характеризується зменшенням пластових тисків. Основним фактором, що спричинив необхідність будівництва ДКС на цьому родовищі стало зменшення видобутку газу і обмеження темпів його відбору. Ввід в експлуатацію ДКС на Ульянівському НГКР дозволить:

• при низьких робочих тисках на устях свердловин подавати природний газ в магістральний газопровід Перещепино – Дніпропетровськ в обсязі 470 тис. куб. м на добу;
• підвищити рівень якості підготовки газу;
• підвищити видобуток газу та газового конденсату.

Завдяки вводу в експлуатацію ДКС додатковий видобуток з Ульянівського родовища до кінця 2009 р. перевищить 12 млн. куб. м газу. У 2009 р. очікуваний видобуток газу на Ульянівському родовищі прогнозується в обсягах 167 млн. куб. м.

Проект будівництва станції виконано філією ДК «Укргазвидобування» – науково-дослідним інститутом «УкрНДІгаз» (Харків); будівельні роботи тривали 2 місяця і також проводилися власними силами - будівельно-монтажним підрозділом «Укргазспецбудмонтаж». Загальна кошторисна вартість будівництва склала 9,9  млн. грн. Термін окупності капіталовкладень даного проекту складає 3-4 роки.

Ульянівська ДКС є складовою частиною виконання програми НАК «Нафтогаз України» з інтенсифікації видобутку та будівництва нових ДКС на родовищах ДК «Укргазвидобування». На сьогоднішній день за рахунок 9 ДКС із «старих» родовищ компанії щорічно видобувається більше 1 млрд. куб. м газу. Згідно програми капітального будівництва до кінця 2010 р. планується проведення монтажних робіт 17 дотискних компресорних агрегатів на 8 УКПГ у Харківській, Полтавській та Львівській областях.

Продуктивний горизонт