2008-11-12

Україна. ДК «Укргазвидобування» ввела в експлуатацію нову Установку підготовки природного газу на Кобзівському родовищі

ДК «Укргазвидобування» побудувала та ввела в експлуатацію Установку підготовки природного газу (УПГ-3) на Кобзівському газоконденсатному родовищі (Харківська область). Потужність УПГ-3 становить 2 млн. куб. м газу на добу. Максимальний річний видобуток природного газу на УПГ-3 Кобзівського родовища складатиме 600 млн. куб. м, газового конденсату - 7 тис. т., повідомляє прес-служба ДК «Укргазвидобування».

Необхідність будівництва УПГ-3 була викликана дорозвідкою Кобзівського родовища, бурінням нових свердловин. Експлуатація Установки забезпечуватиме раціональну розробку родовища та збільшення обсягів видобутку природного газу.

УПГ-3 - закінчений технологічний комплекс з підготовки природного газу до транспортування магістральними газопроводами. Отриманий на родовищі конденсат буде транспортуватися автоцистернами для переробки на власних переробних підприємствах ДК «Укргазвидобування».

За проектом нормативна тривалість будівництва складала 8 місяців, кошторисна вартість - 28,4 млн. грн. Завдяки новаторським підходам спеціалістів ДК «Укргазвидобування» об’єкт було побудовано за 5 місяців, загальна сума зекономлених коштів склала 10 млн. грн. Економія коштів була забезпечена завдяки проектуванню і виготовленню основного технологічного обладнання УПГ-3 власними силами на базі структурного підрозділу ГПУ «Шебелинкагазвидобування». 

Введення в експлуатацію УПГ-3 дозволить не тільки здійснювати видобуток вуглеводнів з 8 нових, пробурених на Кобзівці поточного року свердловин, а й переключити сюди інші свердловини, створюючи умови для оптимізації та збільшення видобутку газу, покращення роботи обладнання. В перспективі після закінчення буріння передбачається підключення до УПГ-3 додаткових свердловин.

Продуктивний горизонт