2008-02-29

Україна. ДК «Укргазвидобування» ввела в експлуатацію ДКС «Комарно»

ДК «Укргазвидобування» закінчила реконструкцію та ввела в експлуатацію дотискувальну компресорну станцію (ДКС) «Комарно» (Городецький район Львівської обл.), яку побудовано в 1967 р. Фактична продуктивність нової ДКС «Комарно» становить 300 тис. куб. м  природного газу на добу. В поточному році це дозволить збільшити вилучення газу на 90 млн. куб. м, а надалі забезпечити додатковий щорічний видобуток природного газу на рівні 110 млн. куб. м., повідомляє пресс-служба ДК “Укргазвыдобування”.

Після реконструкції ДКС економія складе близько 1 млн. куб. м/рік паливного газу і 40 т мастильних матеріалів (олив). Щорічні витрати на ремонт старих агрегатів будуть зменшені на 350 тис. грн. Вартість обладнання та виконаних робіт становить 31 млн. грн. Термін окупності проекту складає менше 3 років.

ДКС «Комарно» призначена для підвищення тиску природного газу який видобувається з Рудківського, Пинянського, Залужанського, Макунівського, Дубаневицького та Верещицького газових родовищ (Львівська обл.) з метою забезпечення подачі газу в магістральний газопровід та для підготовки природного газу до вимог транспортування.

Для забезпечення додаткового видобутку газу із цієї групи родовищ на довгий період експлуатації з зниженням робочих тисків свердловин до 2 атмосфер змонтовано газокомпресорні агрегати (ГМКА) поршневого типу марки AJAX (потужністю 610 кВт) виробництва компанії Cooper Compression (США). Дані агрегати повністю автоматизовані і не потребують постійної присутності обслуговуючого персоналу безпосередньо біля ГМКА. Вся інформація про роботу ГМКА виведена на монітор в операторну, а запуск, завантаження та зупинка агрегатів проводиться з пульту керування.

Продуктивний горизонт