2010-05-13

Україна. Діяльність без дозволу на спеціальне водокористування - типове порушення комунальних підприємств

Порушення права державної власності на воду виявлено інспектором Державної екологічної інспекції в області під час перевірки Скала-Подільського комунального підприємства, що у Борщівському районі.

Підприємство, що спеціалізується на наданні послуг водопостачання населення, установ, організацій, здійснювало забір підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спеціальне водокористування. Крім того, на підприємстві виявлено ще ряд порушень: відведення зворотних вод здійснюється на непрацюючі очисні споруди, що не забезпечують нормативної очистки, скид зворотних вод проводився за відсутності проекту ГДС, а облік водоспоживання здійснювався побічним методом.

Порушенням законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів державі завдано збитків на суму 552,466 тис. грн., для добровільного відшкодування яких підприємству пред’явлено претензію.

Матеріали перевірки направлено до прокуратури Борщівського району, за дорученням якої проводилася перевірка.

Загалом від початку 2010 р. Держекоінспекцією в області було розраховано та пред’явлено 22 претензії на відшкодування збитків, завданих порушенням вимог законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, на загальну суму близько 4,276 млн. грн.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України