2008-09-08

Україна. Держгірпромнагляд ініціюватиме процедуру вилучення ліцензій на видобуток вугілля у підрядних організацій

Держгірпромнагляд ініціюватиме процедуру вилучення ліцензій на видобуток вугілля у підрядних організацій, що допускають грубі порушення правил безпечного ведення робіт та у разі неналежного функціонування системи управління охороною праці.

Такі рекомендації отримали керівники Донецького, Луганського та Львівського гірничих округів, а також начальники гірничотехнічних інспекцій в вугільній промисловості під час семінару-наради, що відбувся у Донецьку.

Проблеми здійснення державного нагляду на приватних і малих шахтах недержавної форми власності привернули найбільшу увагу учасників заходу. Йшлося зокрема про те, що в Донецькій та Луганській областях стає дедалі більше підприємств, які отримали ліцензію на ведення гірничих робіт без гірничого відводу. Це так звані підрядні організації, рівень охорони праці та й кваліфікації фахівців яких вкрай низькі. Як приклад наводився цьогорічний нещасний випадок на шахті №222 ТОВ «Карбон», де внаслідок спалаху метану постраждали шестеро осіб, найнятих на роботу ТОВ «Вуглетрест» - підрядною організацією.

Також занепокоєння наглядовців останнім часом викликають факти виявлення на шахтах саморобних саморятівників та недостатня забезпеченість засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) гірників у цілому. Учасники семінару прийняли рішення залучати фахівців заводу-виробника саморятівників до цільових перевірок ЗІЗ з метою встановлення їх автентичності.

У зв’язку зі збільшенням випадків смерті від серцево-судинних захворювань на робочому місці серед гірників (20% від загальної кількості постраждалих) пролунала пропозиція відновити діяльність інженерно-лікарських бригад. На думку фахівців це має позитивно вплинути на якість проведення профілактичних медичних оглядів шахтарів.

Держгірпромнагляд України