2008-03-14

Україна. Держгірпромнагляд: Дії керівництва шахти ім.Засядька загрожують виникненням нової масштабної катастрофи

Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду вважає, що дії керівництва Орендного підприємства “Шахта ім.Засядька” загрожують виникненням нової масштабної катастрофи із численними людськими жертвами.

Про це свідчить аналіз ситуації, що склалась останнім часом на шахті. Так, після аварій І категорії з груповими нещасними випадками, що сталися 18 листопада, 1 та 2 грудня 2007 року на ОП “Шахта ім. Засядка”, в результаті яких загинули 101 гірник, 5 гірничорятувальників та 167 осіб було травмовано, Урядовою комісією з розслідування аварії були розроблені ретельні та чіткі заходи щодо усунення причин виникнення аварії з груповим нещасним випадком на ОП “Шахта ім. Засядька”. Зокрема, 16 конкретних заходів було адресовано безпосередньо підприємству та понад 40 заходів - центральним органами виконавчої влади, науковим установам та іншим вугледобувним підприємствам.

Однак, керівництво шахти (реальне управління підприємством здійснює народний депутат України – голова правління ради орендарів Звягільський Ю.Л., що є прямим порушенням п.6 ст.3 Закону України “Про статус народного депутату” та ст. 5 Закону України “Про боротьбу з корупцією”) не лише ігнорує виконання зазначених заходів, але й розпочало відверту боротьбу з Урядовою комісією, ставлячи під сумнів її висновки. Під постійним пресингом і відкритими погрозами з боку керівництва шахти опинилися посадові особи Держгірпромнагляду.

Навіть після останньої трагедії, керівництво шахти продовжує цинічно ігнорувати вимоги правил безпеки.

В період з 2 січня по 5 лютого 2008р., працівниками Держгірпромнагляду на шахті було проведено 112 обстежень, під час яких виявлено понад 1000 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, в тому числі 102 порушення вимог пилогазового режиму. Через зазначені порушення 5 разів заборонялося ведення робіт на виїмкових дільницях, у тому числі 1 раз через порушення вимог пилогазового режиму, та 16 разів – у підготовчих вибоях, у тому числі 9 разів через порушення вимог пилогазового режиму.

У лютому 2008 року керівництво підприємства наполегливо намагалося ввести в експлуатацію 18 східну лаву пласта М3. При цьому пропонувалась схема провітрювання, що була категорично заборонена рішенням Урядової комісії з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька, оскільки визнана такою, що неодмінно призведе до нової катастрофи з численними людськими жертвами. І лише втручання наглядового органу примусило керівництво підприємством шукати нові технічні рішення, які б гарантували безпечний видобуток вугілля.

Втім, у подальшому під час підготовки згаданої лави до експлуатації вимоги нормативних документів з промислової безпеки були знову свідомо проігноровані. Зокрема, під час прийому лави до експлуатації інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду по Донецькій області було виявлено перевищення допустимої температури (31°С при 26°С дозволених), що свідчить про неефективність системи провітрювання. Також, зафіксовано місцеві скупчення метану із небезпечною концентрацію 2,5%. Крім того, з’ясувалось, що лава не укомплектована засобами протипожежного захисту і засобами локалізації вугільного пилу тощо. Враховуючи численні порушення, ведення експлуатаційних робіт в лаві було заборонено.

Зважаючи на те, що постійне ігнорування норм правил безпеки керівництвом шахти ім. Засядька може призвести до нових трагедій, територіальне управління Держгірпромнагляду по Донецькій області зробило подання до органів прокуратури. Відповідна інформація направлена до Генеральної прокуратури України.

Довідково: Грубі порушення правил безпеки при веденні гірничих робіт, а також невиконання заходів, визначених актами спеціальних розслідувань попередніх аварій на ОП “Шахта ім.О.Ф.Засядька” з боку керівництва шахти є систематичними.

Шахта ім. Засядька є найбільш травмонебезпечним підприємством в Україні. Підтвердженням цьому є жахлива статистика. З 1999 року тут сталося 6 резонансних аварій, під час яких загинуло 244 шахтарів. Загальна кількість постраждалих за цей період складає 565 особи, смертельно - 286.

Коефіцієнт смертельного травматизму на 1 мільйон тонн видобутого вугілля на шахті ім. Засядька за останні п’ять років склав 8,7. Для порівняння, на шахті «Красноармійська-Західна», яка є аналогічною за гірничо-геологічними умовами, – 0,56.

Урядовий портал