2009-07-14

Україна. Депутати Охтирської міськради хочуть змінити ситуацію в нафтовій столиці України

У нафтогазовидобувному комплексі України склалася непроста ситуація, за якої практично припинені геологорозвідувальні роботи та спорудження нових нафтових і газових свердловин. Це вкрай негативно позначилось на життєдіяльності територіальних громад, на території яких здійснюється видобуток нафти і газу.

Зокрема, це стосується м. Охтирка, де розташовані два провідні підприємства галузі:  НГВУ «Охтирканафтогаз» та Охтирське управління бурових робіт, які є структурними одиницями  ВАТ «Укрнафта».

Особливо в скрутному становищі опинилося Охтирське управління бурових робіт з кількістю працюючих більше 800 чоловік. Починаючи з квітня 2009 року, значна частина буровиків знаходиться в простої не з вини працівника. З червня 2009 року інженерно-технічні працівники підприємства переведені на неповний робочий тиждень. Причиною цього стало зниження обсягів робіт для Охтирського УБР на 2009 рік.

Обсяги буріння у 2008 році склали близько 42,5 тис. метрів проходки, що вже на 15,8% менше, ніж у попередньому 2007 році. Виробничою програмою на 2009 рік, сформованою і  затвердженою ВАТ «Укрнафта», Охтирському управлінню бурових робіт доведено план з обсягу спорудження свердловин   лише у розмірі 9,2 тис. метрів проходки, що складає 21,4% до показників 2008 року. Планові показники  підприємством були виконані практично протягом І кварталу 2009 року.

Припинення робіт із спорудження розвідувальних та експлуатаційних свердловин є реальною загрозою для зупинки  ще одного провідного підприємства  - НГВУ «Охтирканафтогаз», на якому працюють 3,9 тис. осіб (30,7% від середньооблікової чисельності штатних працівників міста).

Ситуація з Охтирським управлінням бурових робіт має негативні соціально-економічні наслідки для міста в цілому, адже його бюджет значною мірою формується за рахунок результатів виробничої діяльності підприємств нафтогазовидобувної галузі. Найбільш вагомим джерелом надходжень до місцевого бюджету м. Охтирка є податок з доходів фізичних осіб. Питома вага надходжень вказаного податку в загальній сумі власних та закріплених доходів загального фонду бюджету міста становить 83,2 %. Охтирське управління бурових робіт посідає друге місце в рейтингу сплати податку з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету м. Охтирка. Протягом 2008 року від Охтирського управління бурових робіт до міського бюджету надійшло податку з доходів фізичних осіб в сумі 3606,7 тис.грн., що становить 11,3 % в загальній сумі надходжень даного податку до бюджету міста.

У зв’язку зі скороченням обсягів виробництва, а відтак і фонду оплати праці  Охтирського УБР з липня по грудень поточного року на 40,0 %, бюджет міста недоотримає 900,0 тис.грн., що є достатнім для утримання одного дитячого навчального закладу або загальноосвітньої школи міста.

Враховуючи викладене, та з метою недопущення погіршення соціально-економічного розвитку регіонів України, де здійснюється видобуток нафти і газу, і, як наслідок, загострення суспільно-політичної ситуації,  депутатський корпус Охтирської міськради за рішенням ради звернувся до Президента України В.А.Ющенка, голови Верховної Ради України В.М. Литвина, Прем’єр – Міністра України Ю.В. Тимошенко, голови Сумської обласної ради В.М.Токаря, голови Сумської облдержадміністрації М.І.Лаврика з вимогою негайного втручання у вирішення питання щодо відновлення стабільної роботи підприємств нафтогазовидобувного комплексу держави, й, зокрема, підприємств НГВУ «Охтирканафтогаз» та Охтирського управління бурових робіт ВАТ «Укрнафта». На думку депутатів, в умовах зростання цін на нафту та природний газ, припинення роботи нафтогазовидобувних підприємств є зрадою національних інтересів України.

Розгляд питання та прийняття цього звернення – одне з рішень 35 (позачергової) сесії Охтирської міської ради. В роботі пленарного засідання сесії взяли участь 24 депутати з 32 обраних.

Крім цього, позачергова сесія розглянула ще двоє питань – про внесення змін до бюджету міста на 2009 рік та про Положення про цільовий фонд Охтирської міської ради. Прийняті відповідні рішення.

Провела пленарне засідання сесії міський голова І.І.Демченко.

Сумська обласна рада