2008-12-17

Україна. Чергові аукціонні торги поповнять держбюджет на понад 16 млн грн

16 грудня 2008 року в приміщенні Державної геологічної служби відбувся третій у цьому році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Нагадаємо, згідно з оголошенням про проведення аукціону на продаж було виставлено 57 спеціальних дозволів на користування надрами таких видів корисних копалин, як вапняк, пісок, суглинок, крейда, граніт, метан вугільних родовищ, первинні каоліни, лабрадорит, лікувальні грязі, пісок будівельний, бішофіт, буре вугілля, нафта, газ тощо. З них 16 спецдозволів – на геологічне вивчення, 17 – на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та 24 спецдозволи – на експлуатацію родовищ.

Між тим аукціонні торги відбулися лише за 31 лотом. Як повідомив перший заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Іван Чорнокур, шість лотів-спецдозволів було знято через відсутність на них хоча б двох претендентів, як того вимагає чинний порядок проведення аукціонів у 2008 році, на ще вісімнадцять лотів претендентів не було взагалі, один лот було знято через необхідність перегляду початкової ціни продажу, і ще один лот довелося зняти у день проведення аукціону через заборону Житомирського окружного адміністративного суду проводити за цим лотом торги.

Найзапеклішими аукціонні змагання виявилися щодо спецдозволу на геологічне вивчення з ДПР Ковалівської ділянки лиману Куяльник, розташованої в Біляївському районі Одеської області. Кінцева ціна за лот перевищила стартову в 193 рази й зросла з 2 тис. грн до 386 тис. грн. Доволі активними були також торги за спецдозвіл на геологічне вивчення ділянки піску Полянська, розташованої у Славутському районі Хмельницької області. Початкова ціна за лот становила 51 тис. 280 грн, а в підсумку зросла в 19 разів і склала 999 тис. 280 грн.

Крім того, сімнадцять спецдозволів попри наявність двох і більше претендентів на кожний з них були продані за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Ще 12 спецдозволів було реалізовано за ціною, що не набагато перевищила початкову.

У підсумку треті аукціонні торги цього року принесли в казну 16 млн 92  тис. 760 грн.

Статистика третіх аукціонних торгів у 2008 році.

Продуктивний горизонт