2010-06-14

Україна. Бойко розповів, чому ніхто не забере Чорноморський шельф

Україна має намір створити міжнародний консорціум з розробки родовищ нафти і газу на українській частині шельфу Чорного моря. Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер".

"У нас взагалі перспектива традиційного видобутку газу - це шельф Чорного моря, де у нас знаходиться приблизно 3,5 трильйонів кубі газу. Переважна більшість його знаходиться на глибоководній частині шельфу Чорного моря, починаючи з глибин більше 800 метрів", - зазначив він.

За словами міністра вже "розроблено відповідну програму" по освоєнню шельфу Чорного моря: "Ми там залучаємо американців - ExxonMobil, Chevron і Texaco, тому що вони мають відповідний досвід роботи на високих глибинах

"Це дуже ризикована й технічно складна операція, і якраз аварія в Мексиканській затоці вона показала, наскільки це складна система", - додав Бойко.

Чиновник уточнив, що Чорноморський шельф "ніхто не збирається особливо забирати".

"При всіх технічних наворотах, високої кваліфікації Заходу, вартості платформи, яка там буритиме, 4,5 мільярда доларів. Від мільйона до трьох мільйонів доларів на добу коштує її оренда. Так ось, вартість попадання на родовище при всьому цьому 50%. Жодна країна або компанія самотужки не йде на такий ризикований масштабний проект", - зазначив він.

Бойко повідомив, що "за основу взяли досвід Азербайджану й Туреччини та домовилися з американцями, що ми будемо створювати спільне підприємство, міжнародний консорціум".

"Зараз йдуть переговори. Рішення, звичайно, ще немає. Але вже відповідні пропозиції ми отримали", - сказав він.

"Вважаємо, що якраз корпорація з провідними компаніями, які мають досвід роботи на цих глибинах, з урахуванням підвищених вимог, які будуть сьогодні після Мексиканської затоки, якраз це буде наша перспектива по Чорному морю", - зазначив міністр.

Українська правда