2008-12-19

Україна. Аукціонні торги поповнили держбюджет на понад 13 млн грн

10 листопада 2008 року в приміщенні Державної геологічної служби відбувся другий у цьому році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Нагадаємо, згідно з оголошенням про проведення аукціону на продаж було виставлено 38 спеціальних дозволів на користування надрами таких видів корисних копалин, як вапняк, пісок, суглинок, крейда, цегельна сировина, граніт, метан вугільних родовищ, пиляні вапняки, граніт, первинні каоліни, лабрадорит, лікувальні грязі, пісок будівельний, бурий залізняк, фосфорити, буре вугілля. З них 24 спецдозволи – на геологічне вивчення та 14 спецдозволів – на експлуатацію родовищ.

Між тим аукціонні торги відбулися лише за 11 лотами. Як повідомив перший заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Іван Чорнокур, три лоти-спецдозволи було знято через відсутність на них хоча б двох претендентів, як того вимагає чинний порядок проведення аукціонів у 2008 році, на ще двадцять один лот претендентів не було взагалі, два лоти було знято через наявні судові позови щодо них, і ще один лот довелося зняти у день проведення аукціону через наявність лише одного зареєстрованого претендента при трьох заявлених.

Найзапеклішими торги виявилися щодо спецдозволу на геологічне вивчення ділянки піску Зачатівська №2, розташованої у Волноваському районі Донецької області. Кінцева ціна за лот перевищила стартову в 74 рази й зросла з 41 тис. 700 грн до 3 млн 90 тис. 700 грн. Вісім спецдозволів попри наявність двох претендентів на кожний з них були продані за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Ще три спецдозволи було реалізовано за ціною, що не набагато перевищила початкову.

У підсумку другі аукціонні торги цього року принесли в казну 13 млн 116 тис. 60 грн.

Статистику II аукціонних торгів у 2008 році дивись тут.

Продуктивний горизонт