2008-09-29

Україна. Аукціонні торги поповнили держбюджет на понад 20 млн грн

26 вересня 2008 року в приміщенні Державної геологічної служби відбувся перший у цьому році аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Нагадаємо, згідно з оголошенням про проведення аукціону на продаж було виставлено 23 спеціальних дозволи на користування надрами таких видів корисних копалин, як вапняк, пісковик, мігматит, мінеральні підземні води, лікувальні грязі, граніт, кварцовий сієніт, лабрадорит, руди літієві, пісок будівельний, нумулітові вапняки, залізні руди. З них 18 спецдозволів – на геологічне вивчення з ДПР та 5 спецдозволів – на експлуатацію родовищ.

Між тим аукціонні торги відбулися лише за 14 лотами. Як повідомив перший заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Іван Чорнокур, 5 спецдозволів було знято через відсутність на них хоча б двох претендентів, як того вимагає чинний порядок проведення аукціонів у 2008 році, на ще 3 лоти претендентів не було взагалі, і ще один лот довелося зняти через невідповідність вимогам заявок надрокористувачів. 

Найзапеклішими торги виявилися щодо спецдозволу на експлуатацію Таврійського родовища вапняку, розташованого в Первомайському районі АР Крим. Кінцева ціна за лот перевищила стартову у 8 разів і зросла з 65 тис. 900 грн до 580 тис. 900 грн. Два спецдозволи попри наявність двох чи трьох претендентів на них були продані за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Це спецдозволи на геологічне вивчення з ДПР мінеральних підземних вод ділянки Шклівської, свердловини №177 та експлуатацію Одарівського родовища мігматиту. Решту спецдозволів було реалізовано за ціною, що не набагато перевищила початкову.

У підсумку перші аукціонні торги цього року принесли в казну 20 млн 142 тис. 790 грн.

Статистика перших аукціонних торгів у 2008 році: див.

Продуктивний горизонт