2010-08-19

Україна. Андрій Клюєв: Політика України в енергетиці спрямована на розвиток власного видобутку вуглеводнів

«Політика Уряду в енергетичній сфері спрямована на розвиток власного видобутку вуглеводнів», - заявив у інтерв'ю «5-му» телеканалу Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв.

За його словами, ціни на український газ потрібно приводити у відповідність до їхньої собівартості, щоб нафто- і газовидобувні компанії працювали на рівні рентабельності 8-12%.

Ціни на газ, що видобувається в Україні, не піднімалися кілька років, і внаслідок – «навіть внутрішній видобуток, за тими цінами, за якими він реалізовувався населенню, був збитковим». «Якщо ця галузь буде постійно збитковою, то не може бути й мови про те, щоб збільшити видобуток власного газу, а це означає, що енергетична безпека країни буде стояти під великим питанням», - заявив Перший віце-прем'єр-міністр.

Андрій Клюєв підкреслив, що як тільки НАК «Нафтогаз України» буде виведена на рентабельний видобуток, більше ціни на газ для населення підвищуватися не будуть.

Він також зазначив, що Уряд зараз займається тим, щоб почати видобування в Україні сланцевого газу й метану з вугільних родовищ. Перший віце-прем'єр-міністр нагадав, що сьогодні Україна видобуває до 20 мільярдів кубометрів газу на рік.

«Я думаю, ми збільшимо цей обсяг видобутку як мінімум у півтора рази. Тоді зросте наша стабільність, фактично власним видобутком ми зможемо закрити потреби населення і підприємств житлово-комунального господарства», – заявив Андрій Клюєв.

Урядовий портал